Így erősítsd meg a körmeidet 5 lépésben!
2020-08-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Körmeink ápolása rendkívül fontos, főleg akkor, ha töredezettek és vékonyak. Ennek sokféle kiváltó oka lehet. Azonban szerencsére ugyanennyi lehetőségünk van körmeink erősítésére is.

Mi vezethet töredezett körmökhöz?

Számos oka lehet annak, hogy a körmeink könnyen letörnek, de talán a leggyakoribb, hogy valamilyen ásványi anyag vagy vitamin hiányzik a szervezetünkből. A kalciumhiány okozhat töredezett körmöket, ha pedig további panaszok jelentkeznek, mint például sápadtság, fáradtság, fázás, fülzúgás és fejfájás, akkor vérszegénység is állhat az egésznek a hátterében, ami vashiányra vezethető vissza. Vékony körmöket továbbá az A-, B- és C-vitamin hiánya, illetve a csekély mennyiségű folsav és biotin is okozhat.

Mit tehetünk ellene?

1. Kiegyensúlyozott táplálkozás 

Az egészséges és erős körmök egyik titka a kiegyensúlyozott táplálkozás, hiszen ezáltal minden szükséges vitamint és ásványi anyagot be tudunk juttatni a szervezetünkbe. Amennyiben úgy érezzük, hogy ez sem elegendő, akkor kérjük ki orvosunk véleményét, aki javasolhatja különféle táplálékkiegészítők szedését.

2. Kesztyű 

A víz károsíthatja a körmeinket, ezért nagyon fontos, hogy bármilyen vízzel történő munka során mindig viseljünk gumikesztyűt, legyen szó mosogatásról, törölgetésről vagy autómosásról.

3. Helyes körömvágás

A körmeink túl rövidre vágása, lerágása vagy a körömágybőr túlzott visszatolása szintén okozhat ilyen problémát. Ennek elkerülése végett ne körömvágó ollót használjunk, hanem reszelőt.

4. Ápolókrém

Fürdés vagy zuhanyzás után mindig krémezzük be a kezünket, illetve a körmeinket. Jól masszírozzuk be a krémet, így garantáltan gyönyörűek lesznek a körmeink.

5. Speciális körömlakk

Számos olyan speciális körömlakk kapható már, mely ásványi anyagokat juttat be a körömbe, és még egy védőréteggel is ellátja annak felületét. Ezeket akár a kozmetikai körömlakk alá is felkenhetjük. De ha nem egészségek a körmeink, akkor egy ideig ajánlott mellőzni a dekorkozmetikai termékeket, hiszen ezeket csak körömlakk lemosóval tudjuk eltüntetni, ami pedig tovább ronthat az állapotukon.Házi praktikák

Természetesen különféle természetes szerekkel is próbálhatunk javítani körmeink állapotán. Az olíva-, a mandula- és a lenolaj jótékony hatásait érdemes erre a célra használni. Hetente egyszer vagy kétszer melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, majd pár perc erejéig áztassuk be a körmeinket. Ha ezt rendszeresen megismételjük, akkor búcsút inthetünk a töredezett körmöknek. A mandula- és a lenolajat pedig masszírozzuk be a körmeinkbe és a körömágyba, így megerősíthetjük azokat.

A citromlé szintén jó választás, hiszen a gyümölcsben található C-vitamin nem csak az immunrendszerünket képes erősíteni, hanem a körmeinket is. Ehhez kb. egy hónapon keresztül, minden este legalább 5 percre áztassuk a körmeinket citromlébe, majd mossuk le vízzel. Ezután kenjük be a kezeinket olívaolajjal vagy kókuszolajjal, vegyünk fel pamutkesztyűt, amit egész estére hagyjunk magunkon.

Vékony körmök esetén elengedhetetlen a megfelelő ápolás! Ha fertőtlenítőszer éri a kezünket, rendszeresen használjunk hidratálókrémet. Ez esetben az előbb ismertetett éjszaki olajpakolásról se feledkezzünk meg. Körmeinket csak reszelővel rövidítsük, viszont kerüljük a fémreszelő használatát.

Forrás: Activebeauty