Így ápold a száraz ajkaid télen
2023-02-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A száraz és hideg levegő rendkívüli módon igénye veszi az ajkainkat, ezért ebben az időszakban fokozottan kell figyelni azok ápolására. Az alábbiakban elárulunk pár trükköt, hogy az év ezen időszakában is kellemesen puhák és selymesek lehessenek az ajkaid.

 

 Igyál sokat, és figyelj a levegő páratartalmára

Míg bent a száraz levegő, addig kint a hideg tesz kárt az ajkakban, melyek ettől sokkal érzékenyebbek és cserepesek lesznek. Ennek oka, hogy az ajkak védőrétege rendkívül vékony, és alig tartalmaz faggyúmirigyeket. Azaz a bőr nem tudja magát zsírral és nedvességgel ellátni, védeni. Ha ezt azzal próbálod ellensúlyozni, hogy a nyelveddel nedvesíted be az ajkaidat, akkor sajnos csak rontasz a helyzeten, ugyanis csak még szárazabbak lesznek. Sokkal jobb, ha sokat iszol, illetve növeled az élettered (a szoba vagy az iroda) páratartalmát.

Használj zsírban gazdag ajakbalzsamot

Ha plusz zsírt és nedvességet juttatsz az ajkaidra, akkor nagy lépést teszel annak érdekében, hogy a szád ne cserepesedjen ki. Néha egy sima nappali krém is teljesen elegendő erre a célra.

Ha úton vagy, akkor értelemszerűen jobb választásnak bizonyul egy ajakápoló stift, ami zsírban vagy olajokban gazdag. Ennek a használatával egy plusz védőréteggel látod el az ajkaidat, ami főleg a hideg időben számít sokat.

Méz és olívaolaj

Van néhány jól bevált házi praktika, ami a méz vagy az olívaolaj erejére épül. Mindkét anyag selymessé és puhává varázsolja az ajkakat. Sőt, a méznek gyulladáscsökkentő hatása is van, továbbá stabilizálja a bőr védőrétegnek pH-értékét. A mézet egyszerűen kend a szádra, hagyd hatni 10 percig, majd óvatosan töröld le a felesleget. Hasonlóan jól működik az olívaolaj, illetve a sheavaj is.

UV-védelem

Ha egy napsütéses napon 30 percnél több időt töltesz a szabadban, akkor ne feledkezz meg az UV-védelemről! Ez hatványozottan igaz abban az esetben, ha a hegyekben tartózkodsz, esetleg síelsz, hiszen a hó visszaveri a napsugarakat, így még fontosabb a megfelelő ápolás és védelem.

 

Ajakápoló készítése saját kezűleg

Természetesen Te magad is készíthetsz ajakápolót. Ehhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

50 g kókuszzsír

2 tk. sheavaj

1 csepp rózsaolaj

Az ajakápoló elkészítéséhez melegítsd fel a hozzávalókat egy tálban, jól keverd össze azokat, majd várd meg míg kihűl. Még mielőtt megdermedne a balzsam, tedd át egy zárható tégelybe.