Hosszú Katinkát mindenben támogatja a párja
2020-02-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Hosszú Katinka kőkeményen dolgozik azért, hogy a 2016-os riói olimpia után idén nyáron Tokióban is aranyérme(ke)t szerezzen.

A háromszoros ötkarikás bajnok úszó bizakodó, abban, hogy pazar formában versenyez, a vele dolgozó stábnak, de a párjának, Gelencsér Máténak is szerepe van.


Még a karácsonyi, ünnepi időszakot is a felkészüléssel töltötte, de azóta sem pihen. Sosem érzi magát fáradtnak?

Hosszú Katinka: Dehogynem, de ha az embernek céljai vannak, azért tenni kell. Egyébként, ahhoz képest, hogy még csak január vége van, előrébb tartok a felkészülésben, mint terveztem. Remélem, hasonló ütemben tudom folytatni a munkát.

A párja, Gelencsér Máté is elkísérte a külföldi versenyekre, edzőtáborba. Mennyit jelent a támogatása?

Hosszú: Úgy érzem, remek döntés volt, hogy az ünnepek alatt is a felkészülésemre koncentráltam, jól is éreztem magam. Amit elterveztem, azt végrehajtottam, s ebben Máté nagy segítség volt. Örülök, hogy mellettem állt és áll a mindennapokban.

Jutott idejük azért egy kicsit kikapcsolódni?

Hosszú: Nagyszerű lehetőség volt, hogy Dél-Afrikában, Fokvárosban napsütésben tudtam készülni, így többek között az influenzát is megúsztam... Szerencsére, a tréningek mellett akadt egy kis időnk magunkra is, például kirándultunk, amit mindketten élveztünk.


A szavaiból úgy veszem ki, minden a legnagyobb rendben, jól működik a kapcsolatuk.

Hosszú: Egy élsportolónak rendkívül fontos, hogy lelkileg is kiegyensúlyozott legyen. Ha rendben van a magánéleted, akkor a munkára, az én esetemben az úszásra is sokkal jobban tudsz koncentrálni. Boldog vagyok, hogy a párom mellettem van, nagy segítség a számomra. Jól érzem magam, szerencsére minden a legnagyobb rendben, úgy gondolom, Mátéval sínen van az életünk.

Tavaly óta edző nélkül készül. Hogyan kell ezt elképzelni?

Hosszú: Én írom az edzéstervet, én döntök a felkészülési ütemről, a versenyekről. Hozzáteszem, azért van mögöttem egy csapat, amelynek tagjai segítenek. A klubomban, az Iron Swimben dolgozó szakemberek megtartják nekem a szükséges tréningeket, így azért nem vagyok teljesen egyedül.

Néhány hete, a szintén olimpiai bajnok Gyurta Dániel trénereként ismerté vált Nagy József is segíti a felkészülését. Mit tud hozzátenni a munkához?

Hosszú: Főleg a technikámat csiszolja, remekül látja a partról, hogy mi az, amiben javulnom kellene. Ő több embernek is segít a válogatottnál, biztosan sokat tanulhatok tőle.


Milyen célokkal és tervekkel várja a tokiói játékokat? Milyen eredménnyel lenne elégedett?

Hosszú: Szinte minden nagy versenyre, még Rióra is úgy készültem, hogy nem gondoltam az érmekre és azok színére. Voltak kitűzött időeredmények, amelyeket szerettem volna elérni, vagy felülmúlni. Erre figyeltem akkor is és most is. Igyekszem majd kihozni magamból a maximumot.

Csak és kizárólag saját magára koncentrál, avagy befolyásolja, hogy milyen teljesítményt nyújtanak a riválisai év közben?

Hosszú: A többiek teljesítményét úgysem tudom kontrollálni, azért viszont nagyon sokat tehetek, hogy a lehető legjobb formában álljak rajthoz. Mindent elkövetek, hogy a csúcson legyek, s remélem, ennek meglesz az eredménye.

Forrás: Blikk