Hogyan vállald fel az érzéseidet mások előtt?
2022-03-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Empátia – gyakran használt kifejezés, ha emberi kapcsolatokról beszélünk. Ez nem más, mint azon képességünk, amellyel felismerjük és megértjük a partnerünk érzéseit és lelkivilágát. Ez a tulajdonság elengedhetetlenül fontos egy boldog és tartalmas párkapcsolat megalapozásához, hiszen egyfajta folyamatos energiautántöltést biztosít, amely képes összetartani hosszabb távon két embert.

Az empátia sokat segíthet bármeny párkapcsolat elmélyítésében, növeli az együttműködési készséget és a kölcsönös kedvességet a páros tagjai között. A boldogabb párok kevésbé tapasztalnak meg pesszimista érzéseket és szomorúságot, ezért is fontos megtanulni néhány hatékony módját annak, hogyan vállald fel az érzéseidet a partnered előtt, és miként mutass empátiát felé.

1. módszer: Szánj időt arra, hogy meghallgasd a másikat!

Senkit nem fogsz tudni megérteni mindaddig, amíg meg nem hallgatod, hogy miként érez. Ezt csak nyugodt légkörben lehet, amelyet elérni nem is olyan egyszerű korunk őrült kommunikációs zajában. Tedd félre a telefont, kapcsold ki a tv-t, zárd be az ajtót, és nézz mélyen a szemébe. Ezzel egy szorosabb kapcsolati szintre emelkedhettek, amely megfelelő biztonságot nyújt számára, hogy őszintén meg merjen nyílni előtted.

2. módszer: Neked is meg kell nyílnod előtte!

Hallgatni fontos, de sajnos nem elég. Ha ő veszi a bátorságot, és megosztja Veled az érzéseit, akkor Neked is ugyanígy kell tenned. Egy kölcsönös empátia megalapozása ugyanis csak úgy lehetséges, ha mindketten bebizonyítjátok, hogy felelősséget vállaltok a kapcsolatért, és hajlandóak vagytok bármit megtenni érte. Egy kapcsolat nem működhet, ha mindkét félnek takargatnivalói vannak. A titkok meggyengítik a két ember között fennálló bizalmat és biztonságot. Lassanként egy falat emel közéjük, amely végül szakításhoz vezet.

3. módszer: Ne csak szavakkal építsd a kapcsolatot!

Az érzelmi biztonsághoz elengedhetetlen a fizikai kapcsolódás. Az érintések, egy ölelés, a másik közelsége nemcsak testileg hat mindkét félre, hanem lelkileg is.

Ez is érdekelhet! - 3 ellenállhatatlan tulajdonság, amivel bárkit elcsábíthatsz

4. módszer: Tanulj másoktól!

Elég, ha csak a közvetlen környezetedben nézel körbe, és kicsit tanulmányozod, hogy mások miként reagálnak adott helyzetre. Lesd el a gesztusaikat, figyeld meg, miként közelednek társukhoz, hogyan nyújtanak támaszt egymásnak, és milyen szavakkal írják le az érzéseiket. Ezeket a külső tapasztalatokat mind hasznosíthatod a saját kapcsolataidban is.

Egy boldog kapcsolatot csak úgy érhetsz el, ha hátra hagyod az ítélkezést, helyette pedig megértést tanúsítasz. A párod azt szeretné, hogy érezd át a helyzetét, kicsit szakadjatok ki a napi rohanásból, és hagyjatok elég időt egymásra. Hidd el, minden ilyen törekvésedet értékelni fogja, és napról napra erősebb kötelék fűz majd titeket össze.