Hogyan válasszunk lámpát a fürdőszobába?
2021-04-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A legtöbb fürdőszoba nem rendelkezik akkora nyílászáróval, mint az otthonunk többi helyisége, ennélfogva különösen fontos itt a megfelelő világítás kialakítása.

Biztonsági szempontok

A fürdőszoba párás, vizes helyiség, ezért itt több odafigyelést igényel a világítás megtervezése. Biztonsági okokból IP44 feletti védettséggel rendelkező lámpákat válasszunk, amelyek a kifröccsenő víz ellen is védettek.

Hangulatfények

A fürdő gyakran a relaxálás helye, ilyenkor bátran gondolkodhatunk fényerő-szabályozós LED-lámpákban. A zuhanykabinba építhető LED-ek esetében az IP54-es védettséggel rendelkező változatot ajánljuk.

 

Mennyezeti világítás

A fő világítás a fürdőszobában is a mennyezeti világítás. A hagyományos búrás lámpák mellett léteznek olyan változatok, amelyekben a fényt a lámpaházba integrált SMD LED-ek biztosítják.

A tükör megvilágítása

A másik fontos hely a tükör környéke, hiszen mindenki szeretné magát megfelelően látni a napi rutin (sminkelés, borotválkozás) elvégzése közben. A tükör két oldalán vagy felette elhelyezhetünk hagyományos lámpákat, de dönthetünk beépített szpotos vagy akár a keretben kialakított modern verzió mellett is.Színhőmérséklet

Az izzók színhőmérsékletét alaposan gondoljuk át. Leggyakrabban természetes fehér fénnyel találkozunk a fürdőszobában, amit a napsütés színéhez szoktak hasonlítani. Az ilyen színhőmérsékletű lámpák fénye hűen adja vissza a tárgyak színét. A hideg fehéret akkor érdemes választani, ha erős fényre van szükség, illetve ha fokozni akarjuk a tisztaság hatását.

Forrás: Lakáskultúra