Hogyan teremts biztonságos környezetet a bizonytalan párod számára?
2022-12-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Napjainkban egyre több férfi szenved a rájuk nehezedő elvárásoktól, amely számtalan esetben mentális problémákat okoz náluk. Hogy mire gondolunk? A férfiakról hagyományosan azt feltételezzük, hogy mindig minden helyzetben feltalálják magukat, magabiztosak, könnyedén elhárítanak minden, útjukba kerülő akadályt. De persze nem mindegyikük ilyen superman a valóságban, és pont ezért érzik azt jogosan, hogy nem elég jók a külvilág megítélése szerint.

Az egyik leggyakrabban szemükre vetett „gyengeség”, hogy bizonytalanok. Ha egy férfi nem elég magabiztos, akkor csak egy riadt gyerekként tekintenek rá, akiből hiányzik a férfiasság és képtelen megállni a tőle elvárt szerepekben a helyét. Természetesen ez a felfogás alapjaiban téves és káros, mert a bizonytalanság normális emberi vonás, és semmiképpen nem szabadna bántani emiatt senkit sem.

Ha a Te partnered is önbizalomhiányos, akkor valószínűleg szeretnél valamilyen módon segíteni neki és hatni rá. Ez rendben is van, de mindig tartsd észben, hogy nagyon vékony határvonal húzódik a sértő és az építő jellegű kritika között. A legegyszerűbb módon úgy növelheted a párod hitét önmagában, ha finoman teszed, és soha nem mutatsz rá nyíltan, hogy ő egy bizonytalan ember.

Ha már hosszabb ideje tart a kapcsolatotok, akkor teljesen természetes, ha szeretnéd megkönnyíteni az életét, és ezzel együtt mindkettőtök dolgát. Ehhez adunk pár hasznos ötletet.

Fogadd el őt teljes mértékben

Úgy, ahogy van. A személyiségét, a kinézetét és a viselkedését. Ha csak tetteted, vagy csak bizonyos, előnyösebb tulajdonságait kedveled, az hamar visszaüt. Néhány reakciódból azonnal érezni fogja, hogy elítéled a gyengeségei miatt. Ugyanakkor nem szabad saját magadat okolnod a párod bizonytalanságáért. Ő már akkor is ilyen volt, amikor még nem is ismertétek egymást, így semmiképpen sem a Te hibád. A legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod őt mindezzel együtt.

Ne fukarkodj a dicséretekkel

Egy másik téves társadalmi felfogás, hogy a férfi az, aki bókol, és nem az, aki kapja a bókokat. De miért ne lehetne megdicsérni őket is? Hiszen minden embernek jól esik, ha értékelik és elismerik. Igenis fontos, hogy Te is bókolj neki a megjelenése, egy-egy sikere, vagy kedves gesztusa kapcsán. Ha eddig nem volt szokásod a partneredet megdicsérni, akkor viszont ne kezdd el hirtelen, mert talán a saját bizonytalanága miatt összeesküvés-elméleteket fog gyártani. Indulj inkább kis lépésekben, és fokozatosan tedd rendszeressé az elismeréseidet.

Ez is érdekelhet! - Hogyan hat a párkapcsolatodra a belső bizonytalanságod?

Hallgasd meg a problémáit

A férfiak nem szeretnek beszélni a problémáikról, és ha szembesülnek egy nehézséggel, akkor teljesen elmerülnek benne, és egyedül próbálják megoldani. Ha azt látod, hogy a Te párod is épp küzd valamivel, akkor vonulj háttérbe és adj neki teret. Az önbizalomhiányos férfiak különösen hajlamosak eltitkolni a nehézségeiket, legyen az személyes vagy szakmai. Ugyanakkor, ha azt érzed, hogy szeretne feléd nyitni, és beszélni Veled a gondjairól, akkor legyél elérhető számára bármikor. Hallgasd meg és adj tanácsot, de ne kritizáld és ne ítélkezz, csak figyelj rá. Már az is sokat segít neki, hogy egyáltalán elismerte a bizonytalanságát, és hajlandó beszélni róla.