Hogyan tartsuk karban a mosógépet?
2022-08-25  /  Szerző:   /   Ajánló

Sokan talán nem is gondolnák, hogy mennyi mindent lehet tenni a mosógépért pusztán egy kis tudatos odafigyeléssel. Nem kell sem szerelőnek, sem hozzáértőnek lenni a várható élettartam meghosszabbításához.

Melyik a legnagyobb „ellenség”?

A legtöbben azt gondolják, hogy az idő, tehát a minél több használat, de nem, nem ez a helyes megfejtés. Magyarországon a mosógépek kikiáltott közellensége kétségtelenül a vízkő. Hozzátesszük, hogy ez nagyjából minden vízátfolyásos és hővel dolgozó gép esetén érvényes kijelentés. Mivel a hazai víz nagyon kemény, így a vízkő képződése legfeljebb csak vízlágyító rendszer alkalmazásával kerülhető el. A helyzet az, hogy a tapasztalatok alapján erre kevesen költenek, mert egyrészt valóban költséges beruházás, másrészt nem kevés helyet foglal, ami a parányi, olykor zsebkendő nagyságú fürdőszobákban ténylegesen megoldhatatlan fennakadást generálhat.

A mosószer milyensége is nagyban befolyásolhatja a szerkezet működését. A rossz, silány minőségű variációk telve vannak olyan komponensekkel, amik az alkalmazás során kicsapódhatnak, egyúttal lerakódhatnak. Ezek a rétegek végül szigetelést hoznak létre, ami pedig egyenesen a gép meghibásodásához vezet. Arról nem is beszélve, hogy általában ezek a fajta anyagok a tisztává varázslás terén sem teljesítenek túl jól. Szóval „tiszta haszon”, természetesen csak idézőjelben a használatuk.

Vagyis nagyon érdemes odafigyelni arra, hogy milyen típusú anyagra esik a választás. Mert nem mindegy! Nem mellékes sem a ruhák szempontjából, sem a mosógép élettartamának tekintetében. Ez még akkor is érvényes, ha amúgy a berendezés új, vagy újszerű és a legmodernebb technológiai háttérrel rendelkezik. Valójában ekkor még hangsúlyosabb koncentrálni arra, hogy az innovációk kellően minőségi támogatással gazdagodjanak.

Mennyire generálhat komoly problémákat a nem megfelelő anyag alkalmazása?

Sokan hajlamosak ezt a kérdést félvállról venni, mondván ugyan, mi baj történhet? Legfeljebb a ruhák egyszer-kétszer nem annyira ragyogóan tiszták. De ez mit sem számít a konstrukció épségének szempontjából. Igen ám, de ez egy téves eszmefuttatás. Ugyanis attól még, hogy a meghibásodás nem látványos, zajlik. Aztán amikor már túlságosan nagy a gond, akkor mondhatni váratlanul becsap a krach. De ez tényleg csak a látszat, mert valójában nem váratlan, nem hirtelen, hanem egy nonstop zajló folyamat kicsúcsosodása.

A mosógépet egyébként célszerű időről időre ellenőriztetni. Ha nincsen szakember, aki ezt a kontrollt vállalná, akkor sokat jelenthet az ecetes mosás. Erre nincsen túl gyakran szükség. Havonta egyszer bőven elegendő. Az üresben elindított gépből minden vízköves lerakódást kiszedhet az ecetes-szódabikarbónás elegy. Ez egy olyan házi praktika, amivel érdemes élni, mert az általa begyűjthető pozitívumok években mérhetőek. Természetesen a mosógép éveiben. Mindennek tetejében pedig kétségtelenül prioritást élvez az optimális mosószer megtalálása és alkalmazása. Ráadásul a minőségi variációk nemcsak, hogy megbízhatóak, hanem garantáltan eredményesek és kiadósak. Úgyhogy gazdaságos a használatuk!