Hogyan tartsa a kis konyhát rendezetten
2022-06-10  /  Szerző:   /   Ajánló
Egy kis konyhát megpróbálni megszervezni elég nagy kihívás. Általában rengeteg háztartási cikk van benne, és minden rendelkezésre álló hely kihasználása zsúfolttá teszi a konyhát. Mivel csak kevés tárolóhely van, és kevesebb hely áll rendelkezésre a főzéshez vagy az ételek elkészítéséhez, egy kis konyha gyorsan rendezetlenné válhat. A korlátozott helyű és kaotikus konyha potenciálisan veszélyes és élvezhetetlen lehet.Ne csüggedjen azonban, ha kis konyhája van. Az alábbiakban talál néhány tippet és ötletet arra vonatkozóan, hogyan rendezzen be egy kis konyhát. Így képes lesz arra, hogy konyháját élvezetes területté alakítsa át az ételek elkészítéséhez és akár még egy karfás étkezőszék-nek is lesz helye.
 
Hozza ki a legtöbbet a tárolóhelyéből
 
Ahhoz, hogy kis konyháját funkcionálissá tegye, először is rendet kell raknia. Segít, ha profi takarítószolgálatot bíz meg, hogy segítsen Önnek. Ha szakemberek takarítják ki konyhája minden területét, az megkönnyíti a lomtalanítás folyamatát. Emellett több ideje lesz arra is, hogy megtervezze, hogyan rendezheti be jobban a konyháját. Ellenőrizze az összes konyhaszekrényét, fiókját, sőt még a hűtőszekrényét is. Válogassa szét az összes tárgyat, és távolítsa el mindazt, amit nem használ napi szinten. Ha vannak olyan tárgyai, amelyeket meg akar tartani, de nem használja rendszeresen, mint például a fagylaltkészítő vagy a jégdaráló, helyezze át őket egy másik tárolóhelyre, például a pincébe vagy egy háztartási szekrénybe. Ha vannak olyan konyhai kellékei, amelyeket már nem használ, de még mindig működőképesek, adja el őket. A szabály az, hogy korlátozza a konyhai tárgyait azokra, amelyeket csak rendszeresen használ.

 
Ha élelmiszerekről és egyéb hozzávalókról van szó, távolítsa el őket a terjedelmes csomagolásokból. Tárolja őket műanyag edényekben vagy befőttesüvegekben. A gabonafélék, a zabpehely, a diófélék és a rizs remekül elférnek a tárolókban. Használhat hozzá illő kannákat, hogy vizuálisan is vonzóbbá tegye őket. Az élelmiszer-tartályok arra ösztönzik, hogy rendszerezett maradjon, és kézben tartsa készleteit. Rendezze ezeket a tárolókat a konyhaszekrényeiben a leggyakrabban és a legritkábban használtak szerint. Csak ne felejtse el felcímkézni őket a lejárati dátummal.
 
Készítsen konyhai zónákat
 
A Kitchen Capital azt javasolja, hogy a kis konyhában a legjobb módja a szervezettség megoldásának a zónák kialakítása. Ez segít abban, hogy könnyen hozzáférjen minden konyhai tárgyhoz, hiszen tudja, hol van minden.  Rendeljen például egy szekrényt az összes sütőeszközének, például a sütőedényeknek, mérőpoharaknak és mérőkanalaknak, keverőtálaknak stb. Egy másik szekrényben tárolhatja az ételeket tartalmazó edényeket. Könnyebb lenne, ha átlátszó edényeket használna az élelmiszerekhez, így nem kell keresgélnie őket. A címkék is sokat segítenek. Emellett jelöljön ki egy szekrényt az összes üres kannának és edénynek.
 
Egy másik zóna, amelyet kialakíthat, az előkészítési zóna. Egy kis konyhában a konyhai tűzhely vagy a főzőzóna melletti pultfelület lesz az előkészítési zóna.  Ideális, ha minden készen áll, vagy minden hozzávaló előkészítve van, mielőtt elkezdené a főzést. Az előkészítési zónán belüli szekrényt vagy fiókot használd tárolóhelyként, ahol elhelyezheted az ételek elkészítéséhez szükséges eszközöket. Ilyenek a kések, vágódeszkák, konzervnyitó, reszelő, konyhai robotgép stb.

 
A főzőzóna az a hely, ahol a főzés többnyire történik.  Ebben a zónában helyezheti el a főzőedényeit, például a fazekakat, serpenyőket és wokokat. Más eszközök, amelyek ebben a zónában vannak, a spatulák, a halforgató, a fakanál és a fogó.

Egyébiránt akár ajánlott olyan helyre kiköltöztetni a konyhát, mint a fészer, hogy ne a házban foglaljon helyet.
 
Gondolkodjon függőlegesen
 
Ha kicsi a konyhája, minden centiméter számít. Ha eddig elhanyagolt néhány területet a konyhájában, például a szekrények feletti teret, akkor fontos tárolóhelyről marad le. Határozzon meg néhány függőleges helyet, amelyet felhasználhat néhány tárgy tárolására. Használhatja a szekrények oldalait, a konyhai falakat és a szekrényajtókat a dolgok felakasztására. Például a mosogató mellé rögzíthet egy zuhanyzópolcot, és elhelyezheti a kéziszappant, a mosogatószappant és a szivacsokat, hogy könnyen hozzáférjen. Csak ne feledje, hogy amikor valamit a falra szerel, először a legerősebb pontot kell azonosítania. Ez az a pont, ahol majd a lyukakat fúrja, és ahol a megfelelő horgonyt használja. Ha bizonytalan, kérhet egy ezermestert, hogy végezze el ön helyett.
 
Ha edényszárítót akar elhelyezni, válasszon valami kisméretűt, amelyet úgy terveztek, hogy függőlegesen lehessen felakasztani. Ez helyet szabadít fel, mert egy hagyományos edényszárító általában sok helyet foglal a pulton. Ha aggódik a pulton lévő vízfoltok miatt, minden alkalommal, amikor megszárítja az edényeket, egy törülközőt helyezhet a szárítóállvány alá.
 
Egy másik tipp, hogy szereljen fel egy fűszertartót a falra, hogy szép fűszereit bemutathassa. A konyhai tűzhely melletti fal kiváló hely erre. Ez megszépíti a dekorációt, és a főzés is kényelmesebbé válik.