Hogyan tárold a burgonyát?!
2023-09-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Amikor krumplit vásárolunk, akkor az első a válogatás. Amelyek sérültek, azokat mindenképpen fogyasszuk el pár napon belül. A hibátlan krumplikat tegyük egy papírzsákba vagy hagyjuk abban a zsákban, amiben vásároltuk. A lényeg, hogy jól szellőzzön.

Tegyük sötét és hűvös, nedvességtől védett helyre a konyhába vagy a kamrába. A krumpli ideális tárolási hőmérséklete 4 és 10 fok között van. Mindig ellenőrizzük, és ha látunk közte sérültet, különítsük el a többitől. Amennyiben saját burgonyánk van a kertünkből, akkor szedjük azokat egy fonott kosárba, majd tegyünk a rétegek közé és a tetejére is újságpapírt.

Amennyiben a gumókon zöldes árnyalatot fedezünk fel, akkor a belseje puhává és fonnyadttá válik. Ez akkor lehet, ha a krumpli túl sok fényt kap. Ha a rossz rész nem túl nagy, akkor vágjuk ki és használjuk a krumpli többi részét, de ha már az egész megromlott, akkor sajnos ki kell dobni.

Amikor a krumpli csírázni kezd esetleg, akkor nézzük át újra. Az apró csírákat csípjük le és minél hamarabb fogyasszuk el a krumplit. Ám, ha a burgonya tele van csírával és ráncos is, akkor dobjuk ki, mert solanint, vagyis egyfajta mérgező anyagot tartalmazhat, amely a fénynek, a melegnek és a nedvességnek kitett krumplikban szaporodhatnak el.

Ezeket kerüljük el:

Ne mossuk meg a krumplit tárolás előtt, mert ha nedvesség éri, akkor sokkal hamarabb megromlik. Közvetlenül a felhasználás előtt természetesen jól mossuk meg őket.

Ne tartsuk a krumplikat a hűtőszekrényben, mert a benne lévő hőmérséklet túl alacsony. A krumpliban lévő keményítő cukorrá alakul, amitől édesebb lesz, valamint a színe is megváltozik és sötét pöttyök is megjelenhetnek rajta.

Ne tartsuk a krumplit olyan gyümölcsök mellett, mint a banán, körte vagy alma, mert mellettük hamarabb kicsírázhat és megromolhat.