Hogyan lépj tovább egy szakítás után, amikor összedőlni látszik az életed?
2022-03-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

 Egy egészséges párkapcsolatban a partnerek szeretik és mindenben támogatják egymást. Amikor ez eltűnik két ember viszonyából, a szakítás szinte elkerülhetetlen. Mégsem könnyű azt kimondani, sőt. Első reakcióként általában mindenki a tagadás állapotába kerül, és szeretné rendbe hozni a dolgokat, mert úgy gondolják, hogy a kapcsolat megmenthető. Sajnos azonban ez nem minden esetben járható, hiszen, ha az egyik fél már továbblépett, akkor a folytatás sem lehetséges.

Ilyen helyzetben különösen nehéz azt látni, hogy a volt párod esetleg már boldog valaki mással, míg Te őt siratod. Talán elkezded magadat hibáztatni, és az önbizalmad egyre csak süllyed. Mégis fontos megértened, hogy ez nem (csak) a Te hibád, mindkettőtökön múlt, és még a legnagyobb szerelmek is elmúlnak időnként.

Hogyan élheted túl ezt az állapotot? Vesd be tippjeinket, amelyek Neked is segíthetnek!

Ne félj továbblépéstől!

Ha folyamatosan azon rágódsz, hogy milyen nehéz lesz Neked egyedül, attól csak egyre stresszesebb és depressziósabb leszel. Inkább hagyd ezt abba, és legyél türelmes. Fogadd el, hogy vége, és koncentrálj saját magadra. Tudatosítsd magadban, hogy egy különleges és értékes ember vagy, aki úgy van jól, ahogy, és aki előtt még számtalan lehetőség áll nyitva.

Nézz szembe az érzéseiddel!

Bármennyire is fájdalmas szembenézni a visszautasítással és az átélt sérelmekkel, mégis meg kell tenned. Fogalmazd meg, hogy mit is érzel pontosan és add ki magadból, beszélj róla a barátaiddal, írd le, vagy meditálj. Mindegy milyen módszert választasz, az a fontos, hogy ne tartsd magadban elzárva legbelül, mert úgy szépen lassan fel fog őrölni.

Gyászold meg a kapcsolatot!

Hagyj elég időt magadnak a történtek feldolgozására, a lezáráshoz igenis meg kell gyászolnod a veszteségeidet. Nem baj, ha ehhez Neked akár több hónap kell, legyél türelmes. A tét az önbecsülésed és az önmagadba vetett hited helyreállítása, amely megéri a ráfordított energiát.

Naponta csak egy dologra összpontosíts!

Nincs időkorlát a továbblépésre, ezért elég, ha minden nap csak egyetlen problémára vagy érzésre figyelsz, ne akarj minden nehézséget azonnal és egyszerre megoldani, mert attól még súlyosabbnak fog tűnni a helyzeted, és biztos kudarcra vagy ítélve. Inkább haladj apró lépésekben.

Ez is érdekelhet: Érzelmi kötelék – hogyan tudod elszakítani?

Ne érezd magad bűnösnek!

Ha Te is magadat hibáztatod a szakításért, akkor jobb, ha most abbahagyod. Egy kapcsolathoz és a megromlásához is két ember kell. Ne minden csak rajtad múlott. Önmagad alulértékelésével nem fogod tudni helyreállítani a múltat és semmissé tenni az elválást. Ezzel csupán egyetlen dolgot érsz el, már jó előre tönkre teszed a jövőbeni kapcsolataidat. Ezt pedig Te sem szeretnéd.

Mindenki követ el hibákat, akaratlanul is megbántunk másokat, amelyek miatt utána rosszul érezzük magunkat. De ez a dolgok természetes rendje, egy jó indok a folyamatos fejlődésre, amellyel később elérheted a vágyott boldogságot.