Hogyan lehet csodálatos a muskátlid?
2023-04-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ezentúl ezt fogod te is alkalmazni!

A muskátli egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg. Fénykedvelő, de csak enyhe (-2 °C) fagyokat viselnek el. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak.

Sok háztartásban kedvelt növény, azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy hogyan is tudnánk még kedvezőbb körülményeket biztosítani neki. Pedig ez a virág igazán meghálálja!

Ha azt szeretnéd, hogy sok virága legyen, csupán ennyit kell tenned!

Egy csepp jódot cseppents 1 liter vízbe és 50 ml-t önts belőle minden muskátlis cserépbe.

Ne önts rá többet, mert az nem tesz jót.

Havonta egyszer alkalmazd ezt a módszert és a muskátli több virágot fog hozni, mint valaha.

Így gondozd helyesen!

Ha megsárgulnak a levelei annak két oka lehet: ha a levelek szélei sárgulnak meg, akkor kevés vizet kapott, ha az egész levél megsárgul és lepotyog, akkor túl sokat öntözted.

Ha a gyökérhez közeli levelek lehullanak, akkor túl kevés a fény.

A nyári időszakban a lakásban tartott muskátlit is érdemes kitenni az udvarra, vagy a teraszra, sokkal több virága lesz. Miután kiteszed, előfordulhat, hogy kicsit betegnek fog tűnni, de ne ijedj meg, pár nap alatt kivirul.

Ha erős napsütés éri, a muskátli leveleinek a színe megváltozik, ez nem gond, olyan mintha “lebarnulna”.

A muskátlit kint tarthatod a szabadban, majdnem télig. Amikor a hőmérséklet +2 fok körüli kint, akkor újra be kell vinni a lakásba, de ne tedd túl meleg helyre. A téli időszakban a muskátli számára a +10 fok körüli hőmérséklet a legjobb.

Ha nem akarod, hogy a téli időben lehullajtsa a virágait, akkor vidd be a lakásba, míg kint is meleg a hőmérséklet és folyamatosan szoktasd hozzá a lakásban lévő hőmérséklethez. Mert ha hirtelen a hidegből a melegbe kerül, akkor általában lehullanak a virágai.

Alkalmazd ezeket a módszereket, és hidd el, hogy a növény csodálatosabb lesz, mint valaha!