Hogyan kovászolj házilag
2023-05-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nagyon egyszerű elkezdeni a kovászt, utána csak etetni és levegőztetni kell, majd érleljük tovább és a 6-7. napon máris használható lesz a kovász.

Mi kell hozzá?

-liszt

-langyos víz

-csattos befőttesüveg

Hogyan csináld?

Az első napon elkészítjük a kovász alapot. Fél pohár lisztet és fél pohár langyos vizet egy befőttesüvegbe öntünk, majd jól elkeverjük. A tapasztaltabb háziasszonyoknak mondjuk, hogy galuska sűrűségűre kell keverni a kovászt, tehát nyugodtan csökkentsük vagy növeljük az alapanyagokat szemmértékre is. Ha ez megvan, akkor takarjuk le, de azért valamennyi levegő jusson be a fedőn keresztül és egy meleg helyen érleljük.

A második napon még nem etetjük a kovászt, csak levegőztetjük. Párszor megkavargatjuk ezért a keveréket, majd visszatesszük rá a fedőt vagy a befőttesgumival rögzített konyharuhát.

A harmadik napon már elkezdhetjük etetni a kovászalapot. Egy külön tálkába egy fél pohár lisztet és vizet tegyünk, keverjük össze. Majd a kovászalapot az befőttesüvegben keverjük meg és vegyünk el belőle fél pohárral, amit utána hozzáadhatunk a tálkában már összekevert adaghoz, ezt is jól keverjük össze. A maradék kovászalapra pedig nincs szükség, csak dobjuk el. Ezután mehet a frissen megetetett kovászalap a régi vagy éppen egy új üvegbe, zárjuk le a befőttesüveg fedelét, és érleljük az egészet tovább.

A negyedik napon még ugyanígy megetetjük a kovászalapunkat, az ötödik naptól kezdve azonban már 12 óránként tesszük ugyanezt. A hatodik-hetedik napon észreveheted, hogy már szinte majdnem kész a kovász. Ha már buborékosodik és szépen kétszeresre megnövekszik a térfogata, akkor már nem kell eldobnunk azt a részt, amit a kovászalapból már nem használunk további érlelésre. Nyugodtan elkezdhetjük a kovászos kenyér sütését.

Ezután pedig minden használat előtt etessük meg és érleljük egy kicsit a kovászunkat. Nem akkora ördöngösség a házi kovász elkészítése, de ne csüggedj, ha elsőre mégsem sikerül. Csak próbáld újra, gyakorlat teszi a mestert.