Hogyan kezeld a stresszt egy párkapcsolatban?
2021-05-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Bizonyára már Te is pontosan tudod, hogy egy párkapcsolatban sem tartanak örökké a mézes hetek. Még a legkiegyensúlyozottabb viszonyban is előfordulnak hullámvölgyek és nehezebb időszakok. De pontosan az ilyen helyzetekben kell észnél lenni, és nem engedni, hogy a növekvő stressz fellazítsa a köztetek lévő köteléket. A konfliktusok, illetve a problémák bármikor felbukkanhatnak, de ha már túl sok van belőlük, és úgy érzed, hogy kezd kicsúszni a kezeid közül az irányítás, akkor egyre nehezebb lesz kölcsönösen kielégítő megoldást találni.

Ha pedig nem ismered fel, illetve nevezed nevén időben a gondokat, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rossz hatással lesznek Rád és a partneredre. Még akkor is, ha megpróbálsz mindent a szőnyeg alá söpörni, és úgy tenni, mintha nem jelentene számodra semmit.

Sajnos az ellentétek előbb-utóbb felbukkannak, és számtalan alakot ölthetnek. Megnyilvánulhatnak érzelmi kitörésekben, heves konfliktusokban, elvezethetnek evés zavarokhoz, vagy akár alkoholproblémákhoz is. Ezek a hatások pedig egy negatív spirálba teszik az egész kapcsolatot, amely végül működésképtelenné válik.

Melyek a legfőbb okozói a párkapcsolati stressznek?

1. Amikor magányosnak érzed magad a partnered mellett.

Ez az egyik legfőbb ok. Ha egy kapcsolatot nem ápolunk, akkor nem lesz hosszú életű. Amikor a parterek úgy érzik, hogy nem értékeli kellően őket a másik, vagy nem foglalkozik az igényeikkel, és olyan mintha jelen sem lennének, csak élnek egymás mellett, de nem együtt, akkor az az egyik legnagyobb stresszfaktor.

2. Ha folyamatosan vitáztok.

Úgy tűnik, hogy szinte nem telik egyetlen napotok sem veszekedés nélkül, akár a legapróbb dolgokon is összekaptok. Valószínűleg egyikőtök sértettnek érzi magát a másik tette, vagy egy mondata miatt, ezért újra és újra vitát provokál, olyan témákban is, amelyeknek semmi köze az eredeti konfliktushoz. Sajnos ezek a veszekedések nem fognak békéhez vezetni, hiszen a kiinduló probléma nem kerül felszínre, így megoldani sem lehet. Ezen a ponton érdemes felkeresni egy szakembert, aki segíthet rávilágítani az okokra, és helyes útra terelni a kommunikációt.

3. Pénzügyi problémákkal szembesültök.

A pénz valószínűleg az egyik legnagyobb stresszforrás minden ember életében. Persze egy romantikus kapcsolatban, amikor nagyszabású terveket szőttök együtt, akkor még nem tűnik olyan óriási problémának, de amikor két ember különbözőképpen áll hozzá a pénzügyekhez a hétköznapokban, akkor hamarosan komoly ellentétek közepette találhatják magukat. Ilyenkor a legfontosabb megint csak a kommunikáció. Le kell üljetek megbeszélni, hogy anyagi téren kinek milyen céljai vannak, mit tart szükségesnek, és mit felesleges pénzkidobásnak. Egy csapatban játszotok, muszáj egy irányba eveznetek.

4. Bizonytalanok vagytok a közös jövőben.

Ha Te és a partnered nem vagytok egy véleményen a jövőt illetően, az ismét egy komoly stresszforrás. Ettől a helyzettől bizonytalanná válsz, amely lassanként aláássa a kapcsolatot. Holott egy párkapcsolatban az egyik legszebb dolog, hogy közösen szövögethetitek a terveiteket, és együtt álmodozhattok a jövőről. Amikor ez nincs meg, akkor mindkét fél aggódni kezd, és egyre sötétebben látja a közös életet.

Ezt is olvasd el! - Párkapcsolati problémákkal küzdesz? Így küldd szabadságra a stresszt

Milyen hatással lehet a stressz egy párkapcsolatra?

Sajnos meglehetősen komoly következményei lehetnek a folyamatos konfliktusoknak, ha nem sikerül időben rendezni a problémákat, és megelőzni a stresszt kiváltó tényezőket. A partnerek eltávolodnak egymástól, a szerelem utolsó szikrája is kihűl köztük. Egyesek az alkoholhoz és egyéb tudatmódosítószerekhez menekülnek, míg mások egy harmadik fél oldalán keresnek vígaszt. Természetesen ezek egyike sem hozhat igazi áttörést.

Mi lehet a megoldás ilyen helyzetben?

1. Kommunikáció

Nyíltan beszélnetek kell a problémákról, nem söpörhetitek őket egyszerűen a szőnyeg alá. Egyes szám első személyben beszéljetek („én azt érzem”, és ne azt, hogy „miattad ez van”). Vállaljátok mindketten a felelősséget a konfliktusok kialakulásáért, és együtt keressétek a megoldást. Ne ítélkezzetek, és ne törjetek pálcát egymás feje felett. Együttműködésre és megértésre törekedjetek.

2. Csináljatok együtt valamit!

Menjetek el együtt sportolni, kiránduljatok, nézzetek meg egy jó filmet. Bármilyen programot is választotok, az segíteni fog kicsit kikapcsolni a káros gondolatokat, és persze újra közelebb kerülhettek egymáshoz.

3. Kérjetek segítséget!

Ha egyedül nem boldogultok, akkor ne féljetek külső támogatást kérni. Ma már számtalan profi szakemberhez fordulhattok, aki kívülállóként könnyebben rávilágíthat a problémák gyökerére, és jó irányba terelheti a kapcsolatotokat.

4. Ha semmi sem működik, akkor csak a szakítás marad.

Amikor azt érzed, hogy megtettél mindent, mégsem működik úgy, ahogy kellene, akkor ezen a lehetőségen is el kell gondolkoznod. A legnagyobb szerelem sem elég, ha együtt képtelen vagytok megoldani a problémákat, és legyőzni az elétek kerülő akadályokat. Sokszor az az egyetlen megoldás, ha külön utakon folytatjátok tovább a saját boldogságotok és egészségetek érdekében.