Hogyan készül az amerikai palacsinta? - Tippek a sütéshez!
2023-09-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Népszerűségének köszönhetően rengeteg féle amerikai palacsinta recept létezik, a legtöbb esetben a következő hozzávalók szerepelni fognak az összetevők között: liszt, sütőpor/szódabikarbóna, cukor, tojás, vaj, tej.

 

Palacsinta tészta kikeverése

A bevált metódus szerint először a száraz hozzávalókat kell összekeverni egy külön tálban. A lisztet érdemes átszitálni, hogy extra levegőbuborékokat juttassunk a szemek közé, így légiesebbé tehető a palacsintánk. A liszthez keverjük hozzá a cukrot, sütőport (vagy szódabikarbónát) és egy kevéske sót.

Ha a száraz hozzávalókkal készen vagyunk, akkor egy külön edényben keverjük össze a nedves hozzávalókat is. Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek. Ha most vetted ki a hűtőből a tejet és a tojást és nincsen időd megvárni míg felmelegszenek, akkor a következőképpen gyorsíthatsz a folyamaton: a tejre óvatosan melegíts rá a mikróban/ lábasban. Éppen hogy csak langyos legyen. Ezután az előzőleg felvert tojást keverd el a tejben. A langyos tej és a hideg tojás együtt megfelelő hőmérsékletű lesz. A tojásos tejhez jön még a felolvasztott (de nem forró!) vaj, majd az egészet egy habverő segítségével alaposan keverd össze és önts a nedves hozzávalókat a szárazokhoz.

Egy habverő segítségével óvatosan dolgozd össze a tésztát, de vigyázz, ne keverd túl! A túlkevert tészta a gluténképződésnek köszönhetően egy ruganyosabb, „gumisabb” állagú tésztát fogsz kapni, a légiesebb, piskótaszerű állag helyett. Ha nagyjából homogén a tészta, akkor készen is vagy vele.


Tippek az elkészítéshez

Érdemes zsírosabb tejet választani az elkészítéshez, így ugyanis gazdagabb ízvilágú lesz a cégeredmény.

Ha még selymesebb és puhább tésztát szeretnél, akkor tej helyett, vagy felesben íróit is használhatsz. Bár ennek az alapanyagnak a beszerzése nem annyira egyszerű, mindenképpen megéri a keresgélést.

A tésztát azonnal süssd ki, ne várj túl sokat (max. 15-30 perc) vele. Amin a sütőport/ szódabikarbónát nedvesség éri, elkezd aktiválódni. Minél tovább vársz vele, erejük annál gyengébb lesz. Éppen ezért nem érdemes egy nappal előbb bekeverned a tésztát, minél frissebb, annál jobb.

A felforrósított serpenyőbe ne olajat, hanem vajat használj, így lesz igazán ízletes a végeredmény.

Adagoláshoz használj egy kisebb merőkanalat, vagy fagylalt adagolót, így kb. egységes méretűek lesznek a palacsintáid.

Bár alapvetően nagyobb lángon szokták sütni ezt a palacsintát, ha nagyobb méretben szeretnéd elkészíteni őket, akkor érdemes közepes lángon, lassabban sütni, hogy rendesen átsüljön, de közben ne égjen oda az alja.

Légy türelmes: várd meg míg teljesen meg nem sül az egyik oldala, ha túl hamar fordítod meg előfordulhat, hogy még folyós lesz a tészta és darabokra esik fordítás közben. Amíg azt látod, hogy a palacsinta teteje nem kezd el megdermedni legalább a széleken, akkor várj még egy kicsit.

Fordításhoz használj egy nagyobb fejű szilikon lapátot, amivel könnyen a palacsinta alá tudsz nyúlni.

A megfelelő fokozat megtalálása: az első pár darab sütésénél folyamatosan figyeld a palacsintákat, hogy hogyan sülnek. Ha szükséges vedd lejjebb/feljebb a fokozatot, mígnem kitapasztalod hogyan sülnek tökéletesre. A cél az, hogy ne száradjon ki a tészta, de nyers se maradjon a közepe. Pár alkalomra biztosan szükséged lesz, hogy kitapasztald, hogyan érheted el a legjobb eredményt.

 

Mivel egyem? – Népszerű amerikai palacsinta feltétek

Amerikában a palacsintára sütés után (míg meleg) egy kis kocka vajat raknak és gazdagon meglocsolják juharsziruppal. Sokszor még sült bacon is kerül mellé a tányérra. Ha nincsen otthon juharszirup, mézzel is megcsorgathatod a tornyot, vagy készíthetsz hozzá egy gazdag csokoládé öntetet.

Használhatsz különböző lekvárokat is mellé, a legjobban az eper és az erdei gyümölcs illenek hozzá. Halmozd egymásra a kisült palacsintákat és kenj közéjük, vagy a torony tetejére a lekvárból.

Használj bátran gyümölcsöket is: az eper, málna, bogyós gyümölcsök, vagy természetesen a banán is nagyon jól passzolnak ehhez a pufi palacsintához. A Banános változat is nagy népszerűségnek örvend, ezt a gyümölcsöt a legtöbben szívesen esszük. Ha amerikai változatban gondolkozol, akkor a banán mellé dukál még egy kis mogyoróvaj is!

A variációk száma végtelen, ha belelendültél, csak a fantáziádon és ízléseden múlik, hogy mit találsz ki a palacsintatorony mellé.

Forrás