Hogyan készíthető illatosító házilag?
2023-07-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Otthonunk atmoszférája és ezáltal a hangulatunk is sokkal pozitívabb, ha kellemes illat lengi körül. Azonban lényeges szempont, hogy olyan illatosítót használjunk, amely amellett, hogy elfedi a kellemetlen szagokat, nem káros az egészségünkre. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készíthető illatosító házilag, természetes összetevőkből.

Miért kerüljük a bolti változatokat?

Természetesen nem minden boltban kapható illatosító káros. A természetes összetevők használata már egyre elterjedtebb, hiszen ezáltal az egészségünk és a környezetünk megóvásáért is tehetünk. Azonban olyan típusokba is belefuthatunk, amelyek szintetikus illatanyagot tartalmaznak, amely azon túl, hogy káros, rendkívül erős illatú lehet.

Illatosító pálcikák készítése házilag

Az illatpálcika az egyik legnépszerűbb lakásillatosító napjainkban, mivel megjelenésében mutatós. Az elkészítéséhez csupán néhány eszközt szükséges beszereznünk:

-Szükséges hozzá egy szűkebb nyakú, min. 1 dl űrtartalmú üveg. A legjobb, ha egy olyan üveget találunk, amely alacsony és széles, mert ebben tudnak a legszebben szétterülni a pálcikák.

-Mandulaolaj, vagy babaolaj vagy desztillált víz

-2 evőkanál 90-95 %-os alkohol. Ezt érdemes a gyógyszertárból beszereznünk.

-Bio illóolaj – ízlés szerint kiválasztva. Az illóolaj kiválasztásánál törekedjünk a minőségre és olyan típust válasszunk, amely garantáltan természetes összetevőket tartalmaz.

-Nád- vagy bambuszpálcikák. Ezek közül a nád az olajos hordozó használatához, míg a bambusz a vizes változathoz ideális.

-Az összeállításhoz egy zárható befőttesüveg, mérőpohár és egy tölcsér.

Az illatosító összeállításának lépései

Mérjünk a befőttesüvegbe 60 ml mandulaolajat vagy 80 ml desztillált vizet. Csepegtessünk hozzá a kiválasztott illóolajból legalább 20 cseppet. Amennyiben később nem találjuk megfelelően intenzívnek az illatot, akkor még néhány csepp hozzáadásával könnyedén tudjuk fokozni. Ezután adagoljunk hozzá 1-2 evőkanál gyógyszertári alkoholt. Ezt alaposan fel kell kavarni az elegyet. Mivel zárható üvegben készítjük, ezért össze is rázhatjuk.

Amikor elkészültünk, egy tölcsér segítségével öntsük az illatosítót a kiválasztott, szűk szájú üvegbe és helyezzünk bele 5-6 pálcikát. Kis idő elteltével a pálcikák elkezdik megszívni magukat, ekkor meg kell őket fordítani. Ezt követően érdemes hetente megfordítani a pálcikákat, ezáltal intenzívebben fogják illatosítani az adott helyiséget.

A pálcikák egy idő után teljesen megszívják magukat az illattal és már kevésbé fogják árasztani magukból az illatot. Amikor ezt tapasztaljuk, akkor érdemes cserélni őket. Valamint akkor is új pálcikákra lesz szükségünk, ha egy másik illóolaj felhasználásával készítenénk illatosítót.

Mekkora helyiségben használható?

A pálcikás illatosító jellemzően csak kisebb helyiségekben érvényesül. Amennyiben egy nagyobb alapterületű szobát szeretnénk illatosítani, akkor elképzelhető, hogy két üvegcse elhelyezésére is szükség lesz. Az otthon készített változat előnye, hogy sokkal költségkímélőbb, mint a boltban kapható változatok.

Mivel az üveget mi magunk választjuk ki és úgy dekoráljuk, ahogy szeretnénk, ezáltal könnyedén ki tudjuk választani az adott helységhez legjobban illeszkedő típust.

Fújható illatosító házilag

Amennyiben csak időként szeretnénk beillatosítani otthonunkat, akkor erre a célra készíthetünk fújható illatosítót is. Ehhez mindösszesen egy kis méretű, szórófejes flakonra, vízre és tetszés szerinti illóolajokra lesz szükségünk. A flakonba töltsünk 1 dl vizet és adjunk hozzá 15-20 csepp illóolajat. Az elegyet alaposan rázzuk addig, amíg teljesen homogén lesz. Amikor elkészültünk, fújjuk szét a légfrissítőt a lakásban.

Hogyan válasszuk ki az illóolajat?

Mivel a különféle illóolajoknak más-más hatásuk van, ezért célszerű az alapján kiválasztani, hogy melyik helyiségbe szeretnénk az illatosítót elhelyezni. A citrusos és mentolos illatok inkább élénkítő hatással bírnak, míg a levendula nyugtató hatású és segíti az elalvást is. A házi illatosítóba akár többféle illóolajat is összekeverhetünk, ezáltal megalkotva otthonunk egyedi illatát.

Forrás