Hogyan kérj bocsánatot a párodtól helyesen?
2020-08-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A bocsánatkérés különös dolog. Ha a partnered megbánt, akkor jogosan várhatod el, hogy minél hamarabb elnézést kérjen Tőled. De, ha Neked kell bocsánatot kérni, akkor az már keményebb dió. Hiszen ezzel nyíltan fel kell vállalnod, hogy hibáztál, azt pedig senki nem vallja be szívesen.

Ráadásul ezzel együtt még azt is elismered, hogy sebezhető vagy, ezt pedig, főleg a férfiak, végképp nem akarják reklámozni.

A bocsánatkérés sosem könnyű, de mégis a leghatásosabb kommunikációs eszköz egy párkapcsolati probléma megoldásánál. Ezen keresztül mindketten elmondhatjátok a véleményeteket, és megoszthatjátok érzéseiteket egymással.

De hogyan is kell helyesen bocsánatot kérni?

1. Csakis személyesen!

Egy őszinte vallomás lehetőséget ad a párbeszédre kettőtök között, amelyhez fontos, hogy jelen legyetek mind a ketten. Így szemtől szembe láthatod a másik reakcióit, érezheted testének rezdüléseit, és könnyebb átadni a gondolataidat is úgy, hogy a másik ne értse félre, amely egy írott levélnél gyakori.

2. Megfelelően időzíts!

A lehető leghamarabb kérj bocsánatot, ha megbántottad a párodat. Minél gyorsabban teszed, annál inkább érezni fogja, hogy érzékeny és figyelmes vagy. Egy párkapcsolat része, hogy megismerjétek egymás igényeit, és anélkül is tudd, hogy mire vágyik a másik, hogy kimondaná. Egy gyors békülés felszámolja a negatív rezgéseket köztetek, és helyreállítja az egyensúlyt.

További tanácsokért ezt is olvasd el! - 4 tipp, hogyan kérj bocsánatot egy párkapcsolatban

3. Áss mélyre!

Ne azért kérj bocsánatot, mert tudod, hogy hibáztál. Próbáld átérezni a fájdalmát, amit Te okoztál, és igyekezz megérteni, hogy min megy keresztül. Ha elég mélyre ásol a saját lelkedben is, és kielemzed, hogy vajon miért tetted, amit tettél, talán felismered azokat a negatív viselkedési mintákat, amelyeket esetleg már gyerekkorod óta követsz, és mindez segíthet letenni őket.

4. Mutasd ki a sebezhetőségedet!

Tedd félre az egódat, és a szívedből beszélj. Mindez nem rólad szól, hanem róla. Ne keress kifogásokat, ne hibáztass mást. Vállald fel a hibáidat, a gyengeségeidet, mutasd meg, hogy ember vagy, és tényleg megbántad, amit tettél. Minél jobban át tudod adni az érzéseidet, annál könnyebben nyerheted el a megbocsátást is.

5. Figyelj!

Ha túl vagy a vallomáson, akkor engedd a párodat is szóhoz jutni. Hagyd, hogy elmesélje az érzéseit, gondolatait. Ne zavard meg, ne magyarázkodj, és ne próbáld lekicsinyíteni a fájdalmát.

6. Hagyj elég időt neki!

Sajnos a megbocsátás általában nem megy egyik pillanatról a másikra. Tartsd tiszteletben a párod érzéseit, és adj neki elég időt a történtek feldolgozására, illetve lezárásra. Ha pedig a partnered képtelen túltenni magát ezen a problémán, akkor legalább tudod, hogy Te mindent megtettél a helyrehozására. Van az úgy, hogy el kell engedni azt, aki menni akar.

7. Legyen terved!

Ha a párod megbocsát, akkor át kell gondolnod, hogy a jövőben mit teszel majd másként, hasonló helyzetben. Miben kell változnod, és hol kell fejlődnöd. Mindezt pedig ültesd át a gyakorlatba is, hiszen a szavaknál sokkal többet bizonyítanak a tettek.

Bocsánatot kérni nem könnyű, de megmutatja, hogy ki milyen erős jellem, mennyire képes elismerni, ha hibázott, és tisztelni, akinek fájdalmat okozott. Bár a megbocsátást sosem lehet garantálni, ha szívből és őszintén megvallod a hibáidat, akkor jó eséllyel helyrehozhatod a kapcsolatodat.