Hogyan hat egy bizonytalan partner a párkapcsolatra?
2021-08-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Honnan ered az emberek bizonytalansága? És hogyan képes hosszabb távon tolerálni és támogatni a partner, ha folyamatos ellenőrzés alatt él?

A legtöbben a gyerekkorunkból hozzuk ezt a viselkedést, hiszen olyan párkapcsolati mintát követünk, amelyet a szüleinktől láttunk. Ezt tanuljuk meg először, és ezért nagyon sok részletét továbbörökítjük a saját életünkbe. Beleértve a pozitív és a negatív jellemzőket egyaránt. Ez legtöbbször tudatalatti folyamat, adott szituációban a tanult válaszokat adjuk anélkül, hogy realizálnánk, mit miért teszünk.

Egy másik forrása a bizonytalanságnak egy régi párkapcsolat is lehet. Ha valaki egyszer megbántott, kihasznált, hazudott, vagy épp nem megfelelően bánt Veled, akkor könnyen szűrhetted le belőle, hogy nem vagy elég jó. Ez szinte beleég a gondolatainkba, és visszük magunkkal tovább. Egy új kapcsolatba már eleve úgy lépünk be, hogy minden ugyanúgy lesz, és bármit is tesz a partner, mi nem hiszünk neki. Ez természetesen nem túl igazságos, hiszen így olyan túlzó elvárásoknak kellene megfelelnie, aminek nem lehet.

Az is megesik, hogy valaki egyszerűen ilyen személyiség, akinek folyamatos megerősítésekre van szüksége a partnerétől, és aki állandó ellenőrzés alatt tart mindent.

Egy bizonytalan partner legfőbb jellemzői

Van néhány közös vonás, amely minden hasonló problémával küzdő emberre jellemző. Ilyen például, hogy ezek az emberek nehezen viselik, ha a párjuk nélkülük csinál bármit. Túlságosan ragaszkodóak, és egy idő után irreálisan támadóvá válnak, mert úgy érzik, hogy a partnerük nem tesz meg mindent a kapcsolatért. Minden problémafelvetést személyes támadásként élnek meg, és szinte lehetetlen felnőtt ember módjára, nyitottan és őszintén megbeszélni velük bármit.

Ha valaki természeténél fogva bizalmatlan típus, akkor talán még nehezebb az ügy. Ők azok, akik mindenhol mindent gyanúsnak találnak, és ott is problémát gondolnak, ahol egyáltalán nincs. Folyamatosan attól félnek, sőt, biztosra veszik, hogy a partnerük valamilyen formában elárulja őket, vagy csalódást okoz. Az állandó nyomozást és kérdőrevonást viszont hosszú távon senki nem képes tolerálni. Ez a fajta viselkedés egy olyan szintű stresszhelyzetet teremt két ember kapcsolatában, amely megkérdőjelezi a folytatás létjogosultságát is.

Hogyan kezelhető ez a bizonytalanság?

Első körben a probléma gyökereit szükséges felismerni, hiszen csak akkor lehetséges egy mindenki számára megnyugtató megoldást találni és a kiváltó okokat megszüntetni. Nem könnyű, de a legfontosabb, hogy a partnerek között újra helyre lehessen állítani a kölcsönös bizalmat.

Természetesen szükség van arra is, hogy a partner kellően türelmes és támogató maradjon mindaddig, amíg a bizonytalan társ viselkedése megváltozik. Sajnos pont ezen csúszik el legtöbbször a dolog, hiszen csak kevesen képesek ilyen szinten tolerálni a helyzetet és szeretettel kiállni a kapcsolat mellett.

Olvass további ötleteket korábbi cikkünkben! - 4 tanács, hogy a belső bizonytalanság ne tegye tönkre a kapcsolatod