Hogyan gondozzuk a levendulát?
2023-04-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ha megfelelően választod meg a fajtát és az ültetési helyet, akkor évekig élvezheted kertedben a látványt és az illatot.

A levendula (Lavandula) az egyik legjobban termeszthető gyógynövény, amely sokunk kedvence a kertben. Az illatos virágszárak (és levelek) vonzzák a méheket és a lepkéket. Erőteljes, kellemes illata belengi a környéket, enyhe szellőben pedig még intenzívebben érezhető az egyedülálló illatélmény.

A megfelelő fajta kiválasztása

A levendula általánosságban tűri a fagyot, de a leginkább hidegtűrő fajták az angol levendulák. A spanyol levendulafajták (más néven francia levendula) általában jobban érzik magukat melegebb, párásabb éghajlaton. Virágszáruk kicsit más, de ők is illatosak és vonzóak. Egy népszerű spanyol levendulafajta az "Anouk".

Mindenképpen nézz utána, hogy a kinézett fajta mennyire bírja a hideget, a meleget és a páratartalmat, mielőtt megvásárolod és kiülteted a kertbe vagy a virágládába. Rengeteg választási lehetőség van, és biztosan megtalálod azt, amelyik számodra a legmegfelelőbb.

A legjobb ültetési hely kiválasztása

A levendula alapvetően igénytelen növény, egyedül azt nem tűri, ha gyökerei hűvös, nedves talajba kerülnek, mivel ez gyakran gyökérrothadáshoz vezet. Bármilyen fajtát választasz, ügyelj arra, hogy az új levendulát olyan talajba ültesd, amely jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik, és a növényt minél több órán keresztül érje a nap.

Ha esős vagy párás éghajlaton élsz, akkor a levendulának az a legjobb, ha egy enyhe lejtésű dombra ülteted, így elősegítheted a víz egy részének elfolyását, és a gyökerek szárazabbak maradhatnak. Ez akkor is nagyszerű módszer, ha a szárazságtűrő levendulát olyan növényekkel teszed egy ágyásba, amelyeknek sok vízre van szükségük: ültesd a levendulát legalább 15 centiméterrel a többi növény fölé, és használj jól vízelvezető talajt.

A levendula gondozása

Locsolás

A levendulának a beültetést követő egy évben csak kevés öntözésre van szüksége. Amikor levendulát öntözünk, különösen az első évben, lassan és mélyen öntözzük a növény alját, nem öntözővel vagy vödörből való gyors öntéssel. Legjobb a reggeli öntözés - késő este soha ne adjunk neki vizet, mert akkor a gyökere nem tud megszáradni a hűvös esték előtt.

Talajtakarás

Ha szeretnéd letakarni a levendulaágyást, hogy vonzóbbnak tűnjön, kerüld a víztartó talajtakarókat (mint például a kéreg), és válassz például könnyű kavicsot: ha néhány centiméter vastagságban világos színű kavicsot terítesz szét a levendula körül, akkor megakadályozhatod a gyomok felszaporodását, és melegen tarthatod a növényt a visszaverődő hő révén.

Metszés

A levendulát tavasszal metszd meg úgy, hogy eltávolítod a száraz részeket, és törekedj arra, hogy gömbölyű formájúra vágd a növényt.

Ha megfelelő levendulafajtát választasz és betartod a fenti pár egyszerű alapelvet, akkor biztos, hogy te is bele fogsz szeretni ebbe a könnyen gondozható növénybe, és minden évben újabb példányokkal gazdagítod majd a gyűjteményedet.