Hogyan erősítsd a kölcsönös tiszteletet a párkapcsolatodban 9 fontos lépéssel?
2020-03-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Bárki, aki már túl van néhány randin, jól tudja, hogy nincs két egyforma párkapcsolat. Ha az egymás felé tanúsított tiszteletről beszélünk, akkor még inkább igaz ez. Vannak párok, akiknél egyensúlyban van ez a fajta adok-kapok, míg másoknál jellemzően egyik partner inkább csak ad, a másik viszont ezt nem viszonozza, vagy legalábbis nem kellő mértékben. De sokszor megfigyelhető egy természetesen váltakozó dinamizmus is a szerepek cserélődésében.

De mit jelent a tisztelet egy párkapcsolatban?

Ezt úgy fogalmazhatjuk meg, hogy az esetleges viták, vagy konfliktusok ellenére, megbíztok a másikban, és szeretitek egymást.

Hogyan tartható fenn egy egészséges egyensúly?

Olvass tovább, és ismerd meg azt a 9 lépést, amellyel erősítheted a kölcsönös tiszteletet a párkapcsolatodban!

1. Beszéljetek róla!

Ha fogalmad sincs arról, hogy mire van szüksége a párodnak, akkor miért várod el tőle, hogy ő pontosan tudja, Te mit szeretnél. Egyikőtök sem gondolatolvasó, ezért muszáj sokat beszélgetnetek erről. A következő alkalommal, amikor úgy érzed a partnered nem tisztel eléggé, hozd fel ezt a témát, és bátorítsd őt is, hogy tegyen hasonlóan. Az egyensúly csak így tartható fenn.

2. Legyen életed a kapcsolaton kívül is!

Egy stabil párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy egyik fél se pusztán a másiktól várja a boldogságot, a teljességet. Ez ugyanis elviselhetetlenül nagy nyomást helyez a másik emberre, amely többféle módon megnyilvánulhat. Sokan érzik úgy, hogy már-már megfulladnak ettől a helyzettől, és teher számukra a másik ragaszkodása. Ezért csak akkor lehet igazán kiegyesúlyozott egy kapcsolat, ha a pár egyéni élete is rendben van.

3. Legyenek határok!

Közösen elfogadott szabályok nélkül nem lesz mihez tartani magad, és meghatározni, hogy mi helyes, és mi nem. Mindkét félnek ki kell mondania, hogy mik a legfontosabb elvárásaik, és hol húzzák meg a határt olyan területeken, mint például flört, pénzügyek, vagy család. Természetesen ezeket a határokat kölcsönösen tiszteletben is kell tartaniuk, hogy működjön.

Ezt is olvasd el! - 5 szabály, amit a tartós párkapcsolatokban betartanak

4. Úgy bánj a társaddal, ahogy Te is szeretnéd, hogy bánjanak Veled!

Számtalanszor hallhattad már ezt a mondást, és bár közhelyes, mégis nagyon igaz. Ha szeretnéd, hogy tiszteljenek, akkor először neked is tisztelned kell másokat. Mutasd ki, hogy mennyire fontos számodra a partnered, és tegyél meg mindent érte. Ennyire egyszerű.

5. Legyél önmagad!

Mindig maradj hű a belső énedhez, és ha a párod igazán szeret, akkor becsülni és tisztelni fog ezért. Ráadásul ezzel felé is azt érzékelteted, hogy szeretnéd, ha ő is a saját arcát mutatná. Bátorítsd, és bizonyítsd be számára, hogy előtted nem kell semmit sem titkolnia, megbízhat benned.

6. Tartsd be az ígéreteidet!

Ne csak szavakkal bizonyítsd a tiszteleted, hiszen az könnyen elszáll. A cselekedeteiddel is ki kell mutatnod a szerelmedet. Legyen akár az egy apróság, vagy valami jelentőségteljesebb dolog, a szavaidat mindig kövessék a tetteid is. Ha csak egyszer is megszeged ezt a szabályt, elvész a bizalom, amelyet csak nagyon nehezen lehet helyreállítani.

7. Tiszteld önmagadat is!

Ha Te nem tiszteled magadat, vagy nem tartod arra érdemesnek, akkor hogyan várod el másoktól, hogy tiszteljenek? Nem mindegy, hogyan beszélsz magadról, vagy milyennek tartod magad, különösen a többi ember előtt.

8. Kezdd apróságokkal, amelyek kifejezik a tiszteletedet!

Ha nagyobb tiszteletet szeretnél teremteni a párkapcsolatodban, akkor tedd meg az első lépést. Kezdj kis dolgokkal, kérdezd meg a párod, hogyan telt a napja, vagy épp segíts neki valamiben anélkül is, hogy megkért volna rá.

9. Beszélj tisztelettel!

Úgy szólj a párodhoz, ahogy szeretnéd, hogy ő is beszéljen Veled. Nézz a szemébe, amikor szól hozzád, hogy érezze, csak rá figyelsz, és érdekel, amit mondani akar Neked. Bókolj neki rendszeresen, hogy kimutasd a megbecsülésed irányába.

Ha jobban belegondolsz, mindezek csak apróságok, bárki számára könnyen betarthatók. Mégis elfelejtkezünk róla a mindennapokban. Egy kis odafigyeléssel viszont sokat tehetsz. Próbáld ki!