Hogyan beszélj a gyerekekkel a válásról?
2023-04-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Kutatások szerint a problémás szülő – gyerek kapcsolatok hatással lesznek a gyerek egész további életére, így a szülők válása, illetve a helyzet rossz kezelése negatívan érintheti a gyerek felnőttkori párkapcsolatait. Ezért is különösen fontos, hogy a válófélben lévő szülők óvatosan járjanak el, ha közös gyerekeik vannak (még abban az esetben is, ha azok már felnőttek, és a saját, önálló életüket élik).

Amennyiben a szülők megfelelően állnak a konfliktusokhoz, és közösen rendezik a problémákat, azzal pozitív üzenetet sugároznak a gyermekeik felé is.

De hogyan valósítható meg ez a gyakorlatban? Hogyan beszélj a gyerekeiddel a válásról?

1. Ha több gyermeketek is van, akkor ezen a beszélgetésen legyenek ott mindannyian, így a nehéz időkben is támaszkodhatnak egymásra. Ezáltal nem fogjál egyedül érezni magukat a problémával, kiközösítve, és így elkerülhető, hogy esetleg önmagukat hibáztassák a történtekért.

2. Egy ilyen horderejű témát soha ne próbálj megbeszélni emailben, vagy üzenetben. Ez semmiképpen sem lenne ideális csatorna egy mély és érzelmekkel telt beszélgetéshez. Az sem célravezető, ha felütésként egy olyan üzenetet küldesz a fiadnak, vagy lányodnak, hogy „Apád elhagyott!”. Még mielőtt ilyet tennél, jusson eszedbe, ő nem a barátod, hanem a gyermeked, a közös gyermeketek. Ezzel inkább csak megijeszted, és kilátástalanságba hajtod.

3. Ne hibáztasd a partnered. Még akkor sem, ha a gyerekek már elég idősek ahhoz, hogy értsék a történéseket. Attól még, hogy a Ti útjaitok elválnak, ők a gyerekeitek maradnak, mindkettőtöké. A rossz érzéseidet, a dühödet inkább add ki egy barátod, barátnőd előtt, aki érzelmileg nem érintett, és objektívan látja a dolgokat. Ugyanez a gyerekeitekről egyáltalán nem mondható el. Hangsúlyozd inkább, hogy ez közös döntés volt, ettől függetlenül szeretitek őket, és bármikor számíthatnak továbbra is rátok.

Ez is érdekelhet! - A felnőttkori kötődési típusok

4. Őszintén mondjátok el nekik, hogy mi marad és mi fog megváltozni az életetekben. Eladjátok a közös házat, másik városba költöztök, kevesebb időt töltötök ezután együtt, nem lesznek közös nyaralások, az ünnepeket felosztjátok, fontos, hogy mindent előre megbeszéljetek.

5. Ha kell, akkor mesélj többször is mindezekről a dolgokról, mert elsőre nem biztos, hogy mindent megértenek. Kérdezd meg újra és újra, hogy miként érzik magukat, félnek-e valamitől, van-e szükségük támogatásra.

6. Ne várd el, hogy boldogok legyenek a történtek miatt. Még akkor is, ha ez volt a legjobb döntés, amit ketten meghozhattatok a pároddal, attól még a gyerekek nem fognak neki örülni. Számukra az volt az ideális, amikor még együtt, egy család voltatok. A kialakult helyzet negatív ellenérzéseket válthat ki belőlük, amelyeket a helyén kell kezelnetek.

Az őszinte és nyílt kommunikációnál itt sem lehet jobb megoldást találni. Emellett fontos a türelem és a megértés. A válás szétválasztja a családot, de a gyerekek attól még a gyerekeitek maradnak, és Ti pedig mindketten a szüleik, amely örök kötelék lesz köztetek.