Hogyan állíthatod meg az öregedést?!
2023-06-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Sokunkat foglalkoztat a kérdés: az öregedés vajon csak az életkorral függ össze? Miért van az, hogy néhányan fiatalabbnak tűnnek a koruknál? És hogyan lassíthatjuk az öregedést? Ennek jártunk utána.

A tudósok bebizonyították, hogy az úgynevezett növekedési hormon (GH) hatásai lassíthatják az öregedési folyamatot. Nézzük meg, miért lehetséges ez.

A GH, amely különösen serdülőkorban aktív, felelős az izmok és szövetek állapotáért, és befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat. Szintjének csökkenése negatívan hat a szervezetünkre. Van olyan vélemény, hogy a kor előrehaladtával a férfiak és nők szexuális érdeklődésének csökkenése is a GH-val függ össze, de erre nincs bizonyíték, bár a hormonterápia után a libidó növekedését észlelték.

Mi a növekedési hormon?

Úgy is mondhatjuk, hogy a GH-nak köszönhetően sikerült felnőtté válnunk. Amikor a hormon teljesíti fő funkcióját, számos fontosabb feladat jelenik meg előtte - az izmok erősítése, a sejtnövekedés és a zsírbontás elősegítése, a csontok mineralizációjának növelése. Részt vesz az "építésben" és a "lebontásban". Ha nincs zavaró tényező a szervezetünkben, a GH kölcsönhatásba lép a kortizollal és az adrenalinnal, hogy elősegítse a zsírégetést és az izomépítést.

Ha azonban nincs elég belőle a szervezetben, vagy nem működik megfelelően, akkor gyorsan hízunk, energiát veszítünk és folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat.

A kutatási eredmények szerint a normális növekedési hormonszintű emberek stabil érzelmi háttérrel rendelkeznek, aktív szexuális életet élnek, és nem szenvednek a társadalmi elszigeteltségtől, ellentétben azokkal, akiknél GH-hiányt diagnosztizáltak - írja a woman.bg.

A GH-hiány tünetei

A legfontosabb tünetek, amelyek e fontos hormon hiányára utalnak a szervezetben:

-túlsúly

-az izomtömeg csökkenése

-a csontsűrűség csökkenése

-állandó szorongásérzet

-magas inzulinrezisztencia, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását idézi elő

-megnövekedett trigliceridszint

-magas vérnyomás (hipertónia)

Miért csökken a növekedési hormon termelése?

Vitathatatlan tény, hogy az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebb növekedési hormont termel. Egy érdekes tény: a korral a hasi zsír nagyobb hatással van a GH-szintre. A hormon mennyisége emellett szorosan összefügg a fizikai aktivitással. A hormon csökkenését elősegíti az állandó stressz, amely növeli a kortizol szintjét. Az emberi szervezet úgy van beállítva, hogy megbirkózzon a kisebb stresszhatásokkal, a kortizol szervezetbe történő "befecskendezése" segített őseinknek a kiútkeresésben, amikor mamutok támadtak rájuk.

Ha a két hormon (növekedési és kortizol) együttműködik, akkor ébernek és energikusnak érezzük magunkat, és meg tudjuk találni a kiutat a stresszes helyzetekből. A kortizol emelkedett szintje a szervezetben krónikus stresszt jelez, és csökkenti más hormon, különösen az inzulin és a GH szintjét. A kortizol szintje különben akár már egyetlen álmatlan éjszaka után megemelkedhet, csökkentve a növekedési hormon termelését. Már egy álmatlan éjszaka is növeli a súlygyarapodás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség valószínűségét. Az alvászavarok, az alacsony GH szint, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a magas vércukorszint pedig rossz közérzethez, önbizalomhiányhoz és letargiához vezet.

5 mód a GH szint növelésére

Többféleképpen is növelheted a növekedési hormon mennyiségét 40 éves kor felett:

1. Minimalizáld az édességek fogyasztását. A túlzott cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet, zsírraktározást okoz és csökkenti a GH szintjét. Túlsúlyos embereknél a növekedési hormon felszabadulása lelassul, ha az inzulinszint magas.

2. Táplálkozz egészségesen. Étrended magas fehérjetartalmú ételekből, egészséges zsírokból, zöldségekből, nyers gyümölcsökből, hüvelyesekből, magokból álljon.

3. Pihenj eleget. Az elegendő mennyiségű (legalább 8 óra) és jó minőségű alvás fontos az egészség szempontjából, csak ebben az állapotban termel a szervezet GH-t.

4. Kerüld a stresszt. Az állandó stressz negatívan befolyásolja a szervezet működését - ingerlékennyé, passzívvá válsz, megnő az édesség iránti vágyad. Szakíts időt a kikapcsolódásra: jógázz, meditálj, nézd meg kedvenc filmedet, menj ki a szabadba.

5. Mozogj többet. A GH-szint robbanásszerűen (átlagosan 50%-kal) emelkedhet az intenzív edzések során. A testmozgás serkenti a melatonin termelést. A tudósok kimutatták, hogy esténként 5 mg melatonin előállítása már elegendő a GH-szint normalizálásához.

Ha úgy érzed, hogy problémáid vannak, érdemes endokrinológushoz fordulnod, hogy kiderüljön az állapotod valódi oka. A fenti módszerek azonban mindenki szervezetére jótékonyan hatnak és javítják az életminőséget.