Hogy érdemes tárolni a parfümöt?
2023-11-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Te hol tárolod a parfümjeidet? A komód tetején vagy a fürdőszobaszekrényben? Mindkettő rossz ötlet, és el is magyarázzuk, hogy miért!

Ha egyszer szerelembe esünk egy parfümmel, akkor hosszú évekig ragaszkodunk hozzá, és megvesszük a lehető legnagyobb üveget, ami kapható, mert az köztudottan olcsóbb, mint a kisebb. A bökkenő csak az, hogy a parfümök nem tarthatóak el korlátlan ideig! Ennek több oka is van. Eláruljuk, melyik az a 4 hiba, amit el kell kerülnöd, ha sokáig szeretnéd tárolni a parfümjeidet.

1. A parfüm oxigénnel érintkezik

Egy parfüm addig marad "érintetlen", amíg ki nem nyitják. Más szóval: amint kinyitáskor oxigénnel érintkezik, az illat oxidálódik. Az óra már az első fújás után elkezd ketyegni.

Ezért tényleg csak akkor szagold meg először az újonnan vásárolt illatot, ha valóban azonnal használni kezded. Addig pedig tárold függőlegesen - hogy ne szivárogjon - és a lezárt eredeti csomagolásban, sötét helyen.

Legalább ennyire fontos: a kupakot minden használat után szorosan illeszd rá a porlasztófejre, hogy az illat ne párologjon el az oxigén hatására.

2. A parfümöt nap éri

Sok flakon egyszerűen túl szép ahhoz, hogy elrejtsük. Sokan ezért tartják őket - szépen kiállítva - egy komódon vagy polcon.

Ha azonban nap éri őket, az illatuk hamar megváltozik. Emellett a hő is lebonthatja a kémiai vegyületeket.

Éppen ezért soha ne tedd ki a parfümöt közvetlen napfénynek. A legjobb választás egy naptól védett hely egy szekrényben, fiókban vagy sötét sarokban. A sötét vagy nem átlátszó üvegek szintén távol tartják a fényt kedvenc illatszeredtől, illetve az is jó ötlet, ha a mindig visszateszed az üvegcsét a papírdobozba.

3. Magas páratartalmú helyiségben tárolod az illatot

Bár sok előnye van, ha zuhanyzás után parfümöt használsz, ne a fürdőszobában (szekrényben) tárold az illatszereket. A fürdőszoba levegőjében ugyanis magas a páratartalom, így a parfüm összetétele károsodik és hamarabb elpárolog. Ehelyett inkább tárold az üvegeket száraz helyen.

4. Felrázod az üveget

Ezt soha ne tedd! Ha a parfümöt véletlenül a padlóra ejted, vagy a táskában vagy bőröndben felrázódik, a parfümben légbuborékok képződnek, ami negatív hatással lehet az illatra, és annak korai végét jelentheti. Az összetevőktől függően ennek lehetséges jele lehet a folyadék elszíneződése vagy az illat megváltozása.