Hofi Géza imádta feleségét
2024-04-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

22 évvel ezelőtt érkezett a szomorú hír, miszerint a legendás humorista, Hofi Géza elhunyt. Élete során számos arcra csalt mosolyt, még az utolsó napján is jókedvű maradt. Az évforduló alkalmából összeszedtünk olyan titkokat és érdekességeket, melyeket eddig talán nem tudott a humoristáról.

Sokak kedvenc nevettetője, Hofi Géza hatalmas űrt hagyott maga után 22 évvel ezelőtt, amikor örök álomra hajtotta a fejét. A magyar kabaré történetének leghíresebb alakja az élete végéig a színpadon állt, utolsó előadása három nappal a halála előtt volt a Madách Kamara Színházban. Az egyedi humorú, utánozhatatlan színművészt 1990-ben még megmentették az orvosok, akkor kapott először szívinfarktust. Ezt követően sokat betegeskedett, bár saját bevallása szerint áttért a szójapörköltre, sőt, a vörösborról is lemondott, végül ma 22 éve, 2002. április 10-én 65 évesen megállt a szíve.

A politikusokkal is mert viccelni

A humor koronázatlan királya minimalista díszlettel, szinte rendezés nélkül, egyedül állt ki a közönség elé és rendre ontotta magából a jobbnál jobb poénokat, beszólásokat. Ikonikus vicceivel nem kímélte a magyar politikusokat sem. Amikor a tévés szereplései révén az ország ünnepelt sztárjává vált, odáig merészkedett, hogy a sakkozó Kádár Jánost is kifigurázta. Rajta kívül Orbán Viktornak és a rendszernek is címzett a maga különleges stílusában néhány gondolatot, de sosem állította, hogy ellenzéki, vagy netán forradalmár lenne, ugyanis ő "szimplán" humoristaként hivatkozott magára.

Egy tévedésnek köszönhette a szerelmét

A magyar stand-up ősatyja az utolsó hét évében boldogan élt második feleségével, Ildikóval. A megismerkedésüket egy félretárcsázott telefonhívásnak köszönhette: Géza véletlenül félretárcsázott egy telefonszámot, így a vonal másik végén Ildikó jelentkezett be, de akkor még ők sem gondolták volna, mekkora szerelem lesz az incidensből. A humorista ezt követően egyik este meghívta színházba a kedvesét, aki gondolkozás nélkül elment vele, sőt, arra kérte, hogy fogja a kezét és nézzék együtt az előadást. Igen ám, de kiderült, hogy éppen Hofi saját előadása volt aznap este.

A lányának nézték a kedvesét

A kabarésztár húsz évvel volt idősebb a feleségénél, így nemegyszer fordult elő, hogy azt hitték róluk, apa-lánya páros. Ildikó emiatt eleinte idősebbnek mondta magát, és elkezdte kontyban hordani a haját, hogy idősebbnek tűnjön.

"Egyszer egy darabot néztünk meg, és a színpadról leszólva köszöntötte Gézát Sinkovits Imre: Üdvözöljük a mi Hoféliánkat és a gyönyörű lányát! – jót nevettünk" - idézte fel korábban Hoffmann Ildikó.

Ezért nem született soha gyermeke

Géza egy idő után egyre többször kapta meg azt a kérdést, hogy mikor tervezi elvenni a szerelmét, olyankor mindig azzal vágott vissza: "Mert az Ildi még nem kérte meg a kezem". Így aztán végül Ildikó jegyezte el őt, majd titokban össze is házasodtak, az esküvőn pedig mindössze ketten voltak jelen. Az özvegye évekkel ezelőtt azt is elárulta, szívesen szült volna egy fiút a humoristának, de amikor a gyerekvállalás téma felvetődött, Géza így reagált rá:

Az ember vagy apa, vagy Hofi

- zárta rövidre.

Így telt az utolsó napja

Hofival az élet csupa móka és kacagás volt, még nagyon betegen is arra törekedett, hogy Ildikót fel tudja vidítani. Az utolsó napján sem utalt semmi a közelgő tragédiára, ugyanis a szerelmespár a visegrádi nyaralójuk felé vette az irányt, a kocsikázás ideje alatt pedig végig énekeltek. Útközben megálltak a kedvenc éttermüknél, ezért nem jutottak el a hétvégi házukig. A látogatás elhúzódott, így inkább hazaindultak, és a humorista otthon még elintézett néhány telefonhívást a barátaival, majd egyszerűen elaludt.

Április tizedikén, szerdán hajnalban állt meg a szíve. Kimondani is szörnyű. Géza elfáradt, úgy halt meg

- idézte fel pár évvel ezelőtt az özvegye.