Hirtelen jelentkező pattanások okai
2022-03-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

1 – Piszkos kezek

Gyakran nyúlsz az arcodhoz? Ebben az esetben fokozottan kell figyelned kezeid tisztaságára, hiszen ha piszkos kézzel érsz a bőrödhöz, akkor ez okozhat pattanásokat. A kezeden rengeteg baktérium és szennyeződés van, melyek irritálhatják a bőrödet, bejuthatnak a pórusokba, ennek következtében pattanások alakulhatnak ki.

2 – Haj

Nem csak a kezeden, hanem a hajszálakon is meg tud tapadni számos baktérium. Ha frufrud van, vagy olyan frizurád, hogy a hajszálak mindig belelógnak az arcodba, akkor ez szintén vezethet pattanások kialakulásához. Ha azt tapasztalod, hogy rosszabb lesz a bőröd állapota, akkor inkább hord eltűzve a hajadat.

 

3 – Túl sok smink

Annak ellenére, hogy a legtöbb sminkterméket már úgy fejlesztik ki, hogy minél kevésbé irritálja a bőrt, nem szabad túl sokat felkenni belőlük a bőrre. Minél vastagabb réteget viszel fel, annál nehezebben tud levegőzni a bőröd, eltömődnek a pórusaid, aminek következtében mitesszerek keletkeznek. Épp ezért inkább egy könnyed állagú alapozót használj, és többször hagyd el a púdert, ha pedig a napi programod engedi, egyáltalán ne sminkeld ki magadat!

 

4 – Túlzott ápolás

Ki gondolná, de a bőrápolást sem szabad túlzásba vinni! A gyakori bőrradírozásnak és kenegetésnek is lehetnek hátulütői. A bőröd ugyanis reagálhat úgy a túlzásba vitt törődésre, hogy serkenti a faggyútermelést, aminek következtében zsírosabb, ezzel együtt pattanásosabb lesz. Ha eddig a mindennapi intenzív bőrápolás híve voltál, inkább fogd vissza magad egy picit.

 

5 – Stressz

Mindenki tudja, hogy a stressz is okozhat pattanásokat, hiszen a mentális állapotodat is képes tükrözni a bőröd. Ha mindig ingerült vagy, az nemcsak a hangulatodon fog érződni, hanem az arcodon is látszani. Épp ezért szánj több időt a pihenésre és kikapcsolódásra, továbbá ne húzd fel magad minden apróságon!

 

6 – Helytelen étkezés

A chips, a csokoládé és a többi magas zsírtartalmú élelmiszer köztudottan eltömíti a pórusokat, azaz pattanásokat és mitesszereket eredményez. Ha jót szeretnél tenni a bőröddel (és az alakoddal), akkor többször nyúlj egy almáért, mint valami nassolnivalóért! Az egészséges ételek szebbé varázsolják a bőrödet, hiszen nedvességgel és számos tápanyaggal látják el azt.

 

7 – Okostelefon

Az okostelefon tényleg pattanásokat okoz? IGEN! Ha belegondolsz, akkor ez nem is olyan meglepő, hiszen a telefon egyfolytában a kezedben van, bármilyen koszos felületre leteszed, majd az arcodhoz érinted, ezzel együtt pedig a bőrödre kerül a sok szennyeződés és baktérium, amelyektől pattanások alakulnak ki. Ennek elkerülésére rendszeresen tisztítsd meg a telefonodat egy fertőtlenítő kendővel, illetve próbálj meg úgy telefonálni, hogy nem nyomod az egész készüléket az arcodhoz, hanem csak a füledhez tartod a hangszórót.

Forrás: Activebeauty