Hideg málnakrémleves túrógombóccal
2023-07-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-60 dkg málna

-1 citrom

-1 dl tejszín (30%-os)

-1 dl görög joghurt

-2 ek. cukor

A gombóchoz:

-25 dkg tehéntúró

-1 tojás

-3 ek. búzadara

-1 ek. liszt

-1 ek. cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-néhány bazsalikomlevél a tálaláshoz

Elkészítés:

A málnát megtisztítjuk, leöblítjük. A citromot megmossuk, az egyik félét felkarikázzuk, a másik felének a levét kifacsarjuk.

A málnából néhány szemet félreteszünk a tálaláshoz, a többit burgonyanyomóval összetörjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, a joghurtot, 2 dl vizet. A cukorral és a citromlével ízesítjük. A levest szűrőn átszűrjük, így eltávolítjuk a magokat és a leves finom krémes lesz. 2-2,5 órára hűtőbe tesszük.

A gombócokhoz a túrót villával áttörjük, majd a tojás sárgájával, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A hűtőbe tesszük 2 órára pihenni. Ha letelt az idő, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túrós masszába forgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat gyúrunk, és enyhén sós forró vízben készre főzzük. Végül hideg vízbe szedjük, majd lecsepegtetjük.

Tálaláskor a gombócokra merjük a hideg málnakrémlevest, a félretett málnával megszórjuk és friss bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva