Hideg málnakrémleves túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-60 dkg málna
-1 citrom
-1 dl tejszín (30%-os)
-1 dl görög joghurt
-2 ek. cukor
A gombóchoz:
-25 dkg tehéntúró
-1 tojás
-3 ek. búzadara
-1 ek. liszt
-1 ek. cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-néhány bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
A málnát megtisztítjuk, leöblítjük. A citromot megmossuk, az egyik félét felkarikázzuk, a másik felének a levét kifacsarjuk.
A málnából néhány szemet félreteszünk a tálaláshoz, a többit burgonyanyomóval összetörjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, a joghurtot, 2 dl vizet. A cukorral és a citromlével ízesítjük. A levest szűrőn átszűrjük, így eltávolítjuk a magokat és a leves finom krémes lesz. 2-2,5 órára hűtőbe tesszük.
A gombócokhoz a túrót villával áttörjük, majd a tojás sárgájával, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A hűtőbe tesszük 2 órára pihenni. Ha letelt az idő, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túrós masszába forgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat gyúrunk, és enyhén sós forró vízben készre főzzük. Végül hideg vízbe szedjük, majd lecsepegtetjük.
Tálaláskor a gombócokra merjük a hideg málnakrémlevest, a félretett málnával megszórjuk és friss bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva