Házi krémes barackkal
Hozzávalók 4 személyre:
-5 dl zsírosabb tej
-20 dkg porcukor
-5 nagy tojássárgája
-10 dkg kukoricakeményítő
-1 vaníliarúd
-4 sárgabarack
-2 ek. citromlé
-1 csomag vaníliás cukor
-1 csomag leveles tészta
Elkészítés:
A krémhez elkeverünk 2 dl tejet 5 dkg porcukorral, egy csipet sóval, a tojássárgájával és a keményítővel. Kisebb lábasba öntjük a maradék 3 dl tejet, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, a kettéhasított vanília rudat, és alacsony hőfokon felforraljuk. A felforralt tejet lassan csorgatva a tojásos keverékhez öntjük, folyamatos kevergetés mellett. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük,a míg sűrű krémmé válik. Eltávolítjuk a vanília rudat, kihűtjük, majd tegyük hűtőbe kb. 30 percre.
A sütőt 200C°-ra előmelegítjük. A barackokat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Tálban összekeverünk 10 dkg porcukrot a citromlével és a vaníliás cukorral. A barackokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és ráöntjük a keveréket. Kb. 30 percig sütjük. Félidőnél egyszer megfordítjuk, ezután hagyjuk kihűlni. A sütőt hagyjuk bekapcsolva.
A leveles tésztát fél cm vastagra nyújtjuk. A sütőben kb. 10-15 percig sütjük, vagy amíg aranybarna lesz. Ezután hagyjuk kihűlni. Vágjuk fel a lapot 10X15cm-es lapokra.
A krémet simacsöves nyomózsákba szedjük. A tányérra egy tésztalapot fektetünk, erre egy réteg krém, barack, majd ismét tészta, krém és barack következik. A tetejére egy tésztalapot fektetünk. Meghintjük porcukorral, és a maradék barackkal díszíthetjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható. kb. 2 óra múlva