Házi hamburgerzsemle
2023-05-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 9 db-hoz

-600 g búzafinomliszt

-3,5 dl (350 g) tej

-25 g (fél kocka) élesztő

-4 ek. (60 g) cukor

-2 tk. (10 g) só

- 50 g hideg vaj

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Megvárjuk, míg felfut az élesztő, majd a vajat is belemérjük.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd egy órán át kelesztjük.

Ha megkelt, 9 db-ra vágjuk (kb. 120 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Ilyenkor a lényeg az, hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.

Kb. fél órát kelesztjük még őket, de inkább azt figyeljük, hogy a duplájukra keljenek meg.

Ha megkeltek, lekenjük őket egy kis tejjel felvert egész tojással, és megszórhatjuk szezámmaggal. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 180 oC-ra, gőztér alkalmazásával.

Kb. 15–20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. Ha már szép barna, akkor biztosan elkészült.