Házi hamburgerzsemle
Hozzávalók 9 db-hoz
-600 g búzafinomliszt
-3,5 dl (350 g) tej
-25 g (fél kocka) élesztő
-4 ek. (60 g) cukor
-2 tk. (10 g) só
- 50 g hideg vaj
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Megvárjuk, míg felfut az élesztő, majd a vajat is belemérjük.
Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd egy órán át kelesztjük.
Ha megkelt, 9 db-ra vágjuk (kb. 120 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Ilyenkor a lényeg az, hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.
Kb. fél órát kelesztjük még őket, de inkább azt figyeljük, hogy a duplájukra keljenek meg.
Ha megkeltek, lekenjük őket egy kis tejjel felvert egész tojással, és megszórhatjuk szezámmaggal. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 180 oC-ra, gőztér alkalmazásával.
Kb. 15–20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. Ha már szép barna, akkor biztosan elkészült.