Hasznos tippek a stressz elűzésére!
2020-11-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk az életünkben a stresszt, először ki kell derítenünk, hogy mi okozza a feszültséget. Ehhez pontosan gondoljuk végig a napi rutinunkat, és próbáljuk meg kitalálni, hogy mitől leszünk stresszesek. Aztán készítsünk egy listát, és pontról pontra vegyük végig, hogy mit tudunk azért tenni, hogy ezek eltűnjenek az életünkből. Alábbiakban sorra vesszük, hogy általánosságban mit tehetünk a stressz csökkentése érdekében.

Változtass az étkezésen

Ha feszültek vagyunk, akkor zömében egészségtelen ételekhez szoktunk nyúlni, melyek elfogyasztása után fáradtnak érezzük magunkat. Ennek elkerülése érdekében egyet tehetünk: le kell mondanunk a káros élelmiszerekről. Ha mégis úgy érezzük, hogy muszáj valamit ennünk, akkor döntsünk inkább egy marék mandula, valamilyen bogyós gyümölcs, avokádó vagy akár étcsokoládé mellett. A feldolgozott élelmiszerekről pedig mondjunk le, hiszen ezekben rengeteg cukor található, mely tovább növeli a feszültséget. Ezen kívül a rendszeres sportolás is oldja a stresszt, így naponta 20-30 percet töltsünk testmozgással.

Rendszerezés

A rendetlenség és a káosz mindenkinél feszültséget vált ki, így nagyon fontos, hogy mindig rend legyen körülöttünk, illetve az életünkben. Vannak olyan teendők, melyeket sokáig csak tologatunk magunk előtt, ennek következtében pedig szépen lassan eluralkodik a káosz. Ezt a szituációt mindenki ismeri, így ne ostorozzuk magunkat, viszont tegyünk ellene, hogy elkerüljük a káoszt. Ennek legjobb módja a „Clean-as-you-go” elv követése. Ez annyit jelent, hogy soha ne halogassuk a teendőket, hanem azonnal végezzük el azokat. A mosatlant például azonnal mossuk el, ne hagyjuk másnapra, így máris megszabadítottuk magunkat egy stresszfaktortól.

Reggeli rutin kialakítása

Ha már reggel stresszesek vagyunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a nap többi része is így fog telni. Épp ezért fontos, hogy kialakítsunk egy reggeli rutint, aminek köszönhetően nem kell reggelente kapkodnunk, és mindig pontosan tudunk elindulni a munkahelyünkre. Amennyiben tartjuk magunkat a kidolgozott rendszerhez, rengeteg stressztől kíméljük meg magunkat.

Lassítsunk

A mai rohanó világunkban nehéz lelassítani, pedig a stresszmentes élethez szükség van erre, hiszen csak így nem megyünk el az élet szép dolgai mellett. Élvezzük ki az életünk minden pillanatát: az étkezést, a természetet, a családunkkal töltött időt!

Szünet

A teendők közé mindig tervezzünk be némi pihenést is, hiszen szükségünk van a szünetre, hogy ismét fel tudjunk töltődni. Szintén rendkívül fontos, hogy megtanuljunk nemet mondani, ellenkező esetben teljesen ki fogunk égni.

Egymás után

Minél több dolgot kell elintéznünk, annál stresszesebbek vagyunk, ezért ilyen esetben készítsünk egy tervezetet, ami alapján pontosan látjuk, hogy mikor mivel kell elkészülnünk, továbbá jelölni is tudjuk magunknak, ha már készen vagyunk egy feladattal. Ennek köszönhetően pontosan látni fogjuk, hogy nem kell mindent egyszerre elintéznünk, így nem feszülünk be, hanem hatékonyan tudunk haladni a munkákkal.

Mély levegő

Soha ne becsüljük alá ennek a hatását! Próbáljuk ki, hogy minden órában 1 percig csak a lélegzetvételünkre figyelünk: vegyünk mély levegőt, majd lassan fújjuk ki. Azonnal érezni fogjunk jótékony hatását.

Forrás: Activebeauty