Hasznos tanácsok, ha ekcémás a bőröd
2022-10-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mi, nők, imádunk sminkelni, és minden adandó alkalmat megragadunk, hogy egy különlegesebb sminket készítsünk magunknak. Ezt azonban nagyon megnehezíti, ha valamilyen bőrbetegségünk van – például ekcémánk. Ebben az esetben figyelnünk kell pár dologra.

Ha ekcémás a bőröd, akkor nem csak száraz, hanem még repedezett is, ami tovább nehezíti a sminkelést. Ezen kívül arra is oda kell figyelned, hogy milyen összetevők vannak a termékekben, mert bizonyos anyagok súlyosbíthatják a viszketést.

Részesítsd előnyben a natúrkozmetikumokat

Szerencsére akkor sem kell lemondanod a sminkelésről, ha problémás, esetleg ekcémás a bőröd, mindössze a megfelelő termékeket kell használnod. Tény, hogy annál jobbat nem tehetsz a bőröddel, minthogy nem sminkelsz, de ez nem mindig megoldható. Már az is sokat számít, ha egy héten több napot kihagysz.

A készítményeket tekintve számodra a natúrkozmetikumok bizonyulnak jó választásnak, hiszen ezek csak természetes összetevőket tartalmaznak. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek a termékek sem garantálják azt, hogy nem súlyosbítják a bőrproblémát, de jelentősen kisebb ennek az esélye. Ennek oka, hogy ezekben a készítményekben nincsenek tartósítószerek, szilikonok, illatanyagok és kőolaj származékok. Azonban tartalmazhatnak esszenciális olajokat vagy alkoholt. Ezek pedig szintén irritálhatják a bőrt, vagy allergiás reakciót válthatnak ki.

Tehát alapvetően nehéz tanácsot adni, hogy milyen terméket ajánlott használnod, hiszen mindenkinek más a bőre, de azt bátran kijelenthetjük, hogy ekcémás bőr esetén a natúrkozmetikumok kisebb eséllyel okoznak problémát.

Gyakran mellőzd az alapozót

A smink alapját mindig egy zsírsavakban vagy karbamidban gazdag krém képezze. Ennek felvitele előtt azonban ne feledkezz meg az arctisztításról, akár tiszta vízzel, ugyanis a tisztítótermékek csak még jobban kiszárítják a bőrt. A krémet két vékony rétegben kend fel, a kettő között pedig vársz egy kis időt, hogy alaposan beszívódjon. A krém kiválasztása során figyelj arra, hogy az ne tartalmazzon sok vizet, ugyanis az a nap folyamán csak tovább szárítaná a bőröd.

Ha készen vagy a hidratálással, akkor következhet az alapozó. Amennyiben elhagyod az előző lépést, akkor az alapozó nem lesz szép egyenletes, és még jobban kiemeli a problémás területeket. Nagyon száraz bőr esetén azonban jobb, ha inkább lemondasz az alapozóról. Ilyen esetben sokkal jobb választásnak bizonyulnak a színezett nappali krémek vagy folyékony alapozók.

Az ajkaidat hangsúlyozd

Manapság már rengeteg ásványi dekorkozmetikum közül válogathatsz, melyek csak ritkán okoznak bőrirritációt. Ennek köszönhetően könnyen kiválthatod az alapozót ilyen típusú púderrel, de már számos ásványi szemhéjpúdert is lehet kapni.

A szempillaspirált illetően ne használj vízállót, hiszen azt rendkívül nehéz eltávolítani, és feleslegesen irritálod vele a bőröd. Ha pedig intenzíven fested ki a szempilláidat, akkor még szemhéjfestékre sincs szükséged.

Az ajkakat ritkán érinti az ekcéma, így tanácsos a szájat hangsúlyozni, főleg abban az esetben, ha a szemedet nem sminkeled feltűnően.

A camouflage smink szintén jó választás, ha le szeretnéd fedni az irritált területeket, de ezt a trükköt sem ajánlott túl gyakran alkalmazni, ugyanis ezek a termékek tovább ronthatnak a bőröd állapotán.