Hasznos sminktippek a nyári időszakra
2020-06-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Elkenődött szempillaspirál, fénylő bőr és egy-egy előbukkanó mitesszer – a sminkelés igazi kihívást jelenthet nyáron. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amikre figyelnünk kell, hogy elkerüljük a nyári smink bakikat.

Ragyogó bőr egy kis arany fénnyel, kedves szeplők és makulátlan bőr – valahogy így képzeljük el az ideális nyári smink alapot. A valóságban azonban kipirosodott, egy-egy pattanással is tarkított arcbőrt kapunk. Mi lehet a gond? Az alábbi összeállításban megtalálod  a leggyakoribb hibákat, melyeket el kell kerülnünk, hogy nyáron is megfelelően sminkeljünk.

Helytelen előkészületek

10 Celsius-foknál magasabb szabadtéri hőmérsékleten a bőr elkezd több zsírt termelni. Ettől a bőr ugyan rugalmasabbá válik, viszont sokkal fényesebb is. Ha egy nehezebb ápoló krémet használunk ilyenkor a bőrünkön, akkor ezt a hatást még inkább felerősítjük. Ez nem csak a pórusok eltömítéséhez vezet, de a sminkünk is sokkal kevésbé lesz tartós. Egy zsíros krém helyett tehát jobb választás egy könnyedebb formula, ami mattító hatású cinket, zöld teát vagy rizs kivonatot tartalmaz.

Túl nehéz smink

Túl nehéz alapozóval az arcbőrünknek olyan érzése lehet, mintha egy pulcsiban feküdnénk a napon. Ezáltal kipirosodik a bőrünk, és apró kiütések is megjelenhetnek rajta. A nehéz kozmetikumok továbbá megakadályozzák a bőr lélegzését, ez vízhiányhoz és szennyeződésekhez vezethet, ami egyenes út a pattanásoknak. A nyári sminkünkhöz tehát sose használjuk a télen bevált alapozót. Inkább cseréljük azt le egy könnyedebb BB krémre.

Nem megfelelő árnyalat

A lebarnult bőrhöz különösen nehéz megtalálni a megfelelő árnyalatú alapozót, ezért mi azt tanácsoljuk, hogy ne is próbáld! A napcsókolta arcbőr természetesen gyönyörű, semmi szükség azt egy vastag réteggel eltakarni. Minél áttetszőbb állagú alapozót találunk, annál természetesebb lesz a hatás. Árnyalatban pedig a lebarnult bőrünkhöz egy picivel világosabbat is választhatunk, így még könnyedebb hatást érünk el. Ha bőrünk árnyalata az évszak közben is változik, könnyen segíthetünk a kiválasztott alapozónk színén az úgynevezett pigment cseppekkel. Ezek a folyékony, krémes állagú cseppek képesek sötétebbé vagy épp világosabbá is változtatni az eredeti terméket.

Maszk-hatás

Mit tegyünk, ha a sminkünk túl matt, maszkos hatású lett? A púder segít kiegyenlíteni és fixálni a sminket. Azonban bánj vele óvatosan, mert ha túl sokat használsz belőle, természetellenes hatást kelthet. A tökéletes nyári sminknek a lényege éppen a könnyedség és a frissesség. Ha mégis mattítani szeretnél, csak a T-zónában (homlok, áll) használj púdert!

 

Túl tökéletes

Nyáron ne akarjunk tökéletes, porcelánbaba hatású arcot elérni! Merj ragyogni, engedd, hogy az apró szeplők látszódjanak az arcodon, és ne félj egy kis fényt használni a sminked elkészítésénél! A sminkmesterek „Glow” hatásnak hívják, amikor az orcánk fölötti csontot és a szemöldökcsontot kiemeljük highlighterrel, amit akár mi magunk is készíthetünk: keverjünk össze egy kis pirosítót kókuszolajjal, és vigyük fel az ujjunkkal az említett területekre.

Nem megfelelő védelem

Nyáron a sminkelés alapja legyen egy UV-szűrőkkel ellátott krém! Így sminkünknek nem csak esztétikai funkciója lesz, de megvédi bőrünket is a káros sugaraktól, melyek bizony nem csak a strandon veszélyesek ránk. A legtöbb alapozó és BB krém tartalmaz UV-szűrőket, azonban ezek 15 SPF-nél általában nem nyújtanak erősebb védelmet. Ezért fontos, hogy egy jó minőségű fényvédő krémet válasszunk alapul, ami legalább 30 SPF védelmet biztosít.

Nem elég tartós

Nyáron nagyon fontos, hogy az elkészült smink bírja a környezeti megpróbáltatásokat is, és tartós legyen. A vízálló termékek (alapozó és szempillaspirál) elengedhetetlenek ilyenkor. Nagy segítségünkre lehet még egy fixáló spray, amit nem csak a smink elkészülte után használhatunk, de napközben akár többször is. Ez egyrészt felfrissíti a sminket, és segít azt a helyén tartani, másrészt pedig nedvességgel látja el bőrünket.

Forrás: Activebeauty