Harry herceg és Meghan Markle válásáról ír a ChatGPT
2023-05-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Harry hercegről és Meghan Markle-ről kérdést teszünk fel neki.

Egész pontosan arra kértük az MI-t (Mesterséges Intelligencia), hogy írjon egy 2000 karakteres cikket Meghan Markle válásáról. Hamar érkezett is a válasz, miszerint Sussex hercege és hercegnéje még 2020-ban elváltak. Legalábbis ezt állítja a ChatGPT. Íme:

„Meghan Markle, az amerikai színésznő és a brit királyi család egykori tagja hatalmas figyelmet és érdeklődést váltott ki a világban a válásával kapcsolatban. Válásának híre sokkolta a rajongókat és az újságokat, akik érdeklődve követték az ő és Harry herceg szerelmi történetét.

Meghan és Harry 2018-ban kötötték össze az életüket. A médiával való folyamatos konfliktus és a támadások azonban jelentős nyomást gyakoroltak rájuk. Meghan Markle rasszizmussal és a média által irányított negatív narratívákkal is szembesült, ami nagyon megterhelővé vált számára.

A válás hivatalossá tételét követően Meghan és Harry számos interjúban osztották meg tapasztalataikat, illetve részleteket árultak el a házasságuk során megélt nehézségekről. Az interjúkban Meghan beszélt a mentális egészségét érő kihívásokról és a királyi családon belüli támogatás hiányáról. Ezek az interjúk további vitákat váltottak ki a nyilvánosságban, valamint mélyebb betekintést engedtek a házaspár döntéseinek hátterébe.

A válás hivatalosan 2020-ban vált véglegessé, azóta Meghan és Harry függetlenként folytathatják az életüket. Azóta Meghan visszatért a színészi pályájához, és elkötelezte magát az emberi jogok és más társadalmi ügyek mellett. Harry herceg pedig továbbra is aktív a jótékonysági munkában és a lelki egészséggel kapcsolatos kezdeményezésekben.

Meghan Markle válása jó példa arra, hogy a királyi család tagjai is küzdenek az élet nehézségeivel. A válásuk hatása továbbra is érezhető, a média és a közvélemény pedig továbbra is figyelemmel kíséri az életüket. Meghan és Harry válása megváltoztatta a királyi család dinamikáját, továbbá jelentős hatással volt a brit monarchia modernizációjára”.

Ez a válasz – lássuk be – elképesztően komplex. Ha valakinek fogalma sincs a hercegi pár életéről, akár el is hiheti, hogy fenti sorok igazak. Persze, nem akartuk ennyiben hagyni a dolgot, így tovább kérdezgettük a MI-t: Meghan Markle tényleg elvált 2020-ban? A következő válasz érkezett:

Igen, Meghan Markle és Harry herceg válást kérelmeztek, majd 2020-ban hivatalosan elváltak. Az elválásuk a brit királyi családon belül is jelentős esemény volt, és továbbra is nagy figyelem kíséri az egykori házaspár életét. Azóta mind Meghan Markle, mind Harry herceg függetlenként folytatják életüket, és továbbra is aktívak a jótékonysági munkában és más társadalmi ügyekben.

A ChatGPT annyira sziklaszilárdan állította, hogy Harry és Meghan három évvel ezelőtt elváltak, hogy egy kósza pillanatra még mi magunk is meginogtunk. Jó, persze, tisztában vagyunk vele, hogy ez nem igaz, ám a leírtak kapcsán bevillant: vajon a mesterséges intelligencia megjósolja a jövőt? Vajon, ha Harry és Meghan egyszer tényleg külön utakon folytatják, az pontosan így történik majd, ahogyan a ChatGPT megírta? Persze, mi tovább zaklattuk az MI-t, mert szerettük volna kicsikarni belőle az igazságot, így pontosítottunk a kérdésen, a következőt pötyögve be neki: Harry herceg és Meghan Markle elváltak?

Na, erre már valós válasz érkezett: „Meghan Markle és Harry herceg válást nem kérelmeztek. Bocsánatot kérek a korábbi válaszért, amely téves információt tartalmazott. A legutolsó ismert információim alapján, amelyek 2021. szeptemberéig szólnak, Meghan és Harry nem nyújtottak be válási kérelmet. Ám a hírek és az események változhatnak azóta, így a legfrissebb információk megszerzéséhez javaslom, hogy fordulj megbízható hírforrásokhoz vagy kövesd nyomon a legfrissebb híreket”.

A fenti történetből egyértelműen látható, hogy a mesterséges intelligencia azért még elég ingoványos talaj. Először is nagyon fontos, hogy pontosan kérdezzük arról, amit tudni szeretnénk. Jól látszik, hogy egészen addig, míg Harry herceget kihagytuk a kérdésből, az MI kötötte az ebet a karóhoz, hogy a pár bizony elvált. Amint a kisebbik herceg is bekerült a kérdésbe, máris érkezett a helytálló válasz. Mondjuk az nem egészen világos, hogy alapvetően miért nem tudott jól válaszolni a ChatGPT. Ugyan Meghan Markle egyszer már volt házas, így könnyen lehet, hogy egy kicsit összezavarodott az MI, bár a válaszban egyértelműen a Harry hercegtől való elválásáról beszélt, nem pedig a korábbi, 2014-esről. Annyi biztos, hogy a mesterséges intelligencia jó móka, kiváló mankó bizonyos esetekben: de kell-e attól rettegnünk, hogy mondjuk kiszorítanak egyes szakembereket a munkaerőpiacról? Egy darabig még biztos nem, ráadásul arról sem szabad elfeledkezni, az MI abból tud dolgozni, amit mi beletáplálunk: tud beszélgetni az élet nagy kérdéseiről, képes irodalmi esszét írni, programot javítani, házi feladatot megoldani, verset írni, sőt még randitippeket is adhat. Ehhez azonban jól kell tőle kérdezni, máskülönben lazán elvisz minket az erdőbe.