Háromszínű parfétorta
Hozzávalók 16 szelethez
-1 vékony kerek piskótalap
A csokoládés parféhoz
-2 tojássárgája
-6 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 dl tej
-3 dl tejszín
-3,5 dkg szőlőcukor
-7,5 dkg étcsokoládé
-1 ek. kakaópor
A vaníliaparféhoz
-3 tojássárgája
-7,5 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-½ rúd vanília pépje
-1 dl tej
-3 dl tejszín
-3,5 dkg szőlőcukor
Az eperparféhoz
-30 dkg eper (fagyasztott)
-9 dkg porcukor
-3,5 dkg szőlőcukor
-½ citrom leve
-1 tojásfehérje
-3 dl tejszín
Elkészítés
A csokoládés parféhoz a tojássárgájákat a porcukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd felrakjuk gőzre, lassan hozzáadjuk a tejet, fél dl tejszínt, a szőlőcukrot, a reszelt étcsokoládét és a kakaóport, összekeverjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínből kemény habot verünk, majd hozzákeverjük a már kihűlt krémet.
A vaníliás parféhoz a tojássárgájákat a porcukorral, vaníliás cukorral, a vaníliapéppel fehéredésig keverjük, majd felrakjuk gőzre, lassan hozzáadjuk a tejet, fél dl tejszínt, a szőlőcukrot, összekeverjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a már kihűlt krémet.
Az epres parféhoz az epret kiengedjük, néhány darabot félrerakunk a díszítéshez, a maradékot a turmixgépben leturmixoljuk a porcukorral és a szőlőcukorral, a citromlével, valamint 1 csipet sóval. Amikor elolvadt benne a cukor, kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd a tejszínt, és mindkettő beleforgatjuk az eperpépbe.
A parfékat tetszés szerinti sorrendben a piskótára kenjük. Mélyhűtőbe rakjuk legalább 4 órára, de inkább egy egész éjszakára. A fagyasztóból kivéve a tortaformát meleg vizes konyharuhával néhányszor áttöröljük, majd a tortaperemet lecsatoljuk róla, tejszínhabbal, eperrel díszítjük, meleg késsel felszeljük, és tálaljuk.
Munka: kb. 3 óra
Fogyasztható: másnap