Háromszínű parfétorta
2025-08-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 16 szelethez

-1 vékony kerek piskótalap

A csokoládés parféhoz

-2 tojássárgája

-6 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

-1 dl tej

-3 dl tejszín

-3,5 dkg szőlőcukor

-7,5 dkg étcsokoládé

-1 ek. kakaópor

A vaníliaparféhoz

-3 tojássárgája

-7,5 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

-½ rúd vanília pépje

-1 dl tej

-3 dl tejszín

-3,5 dkg szőlőcukor

Az eperparféhoz

-30 dkg eper (fagyasztott)

-9 dkg porcukor

-3,5 dkg szőlőcukor

-½ citrom leve

-1 tojásfehérje

-3 dl tejszín

Elkészítés

A csokoládés parféhoz a tojássárgájákat a porcukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd felrakjuk gőzre, lassan hozzáadjuk a tejet, fél dl tejszínt, a szőlőcukrot, a reszelt étcsokoládét és a kakaóport, összekeverjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínből kemény habot verünk, majd hozzákeverjük a már kihűlt krémet.

A vaníliás parféhoz a tojássárgájákat a porcukorral, vaníliás cukorral, a vaníliapéppel fehéredésig keverjük, majd felrakjuk gőzre, lassan hozzáadjuk a tejet, fél dl tejszínt, a szőlőcukrot, összekeverjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a már kihűlt krémet.

Az epres parféhoz az epret kiengedjük, néhány darabot félrerakunk a díszítéshez, a maradékot a turmixgépben leturmixoljuk a porcukorral és a szőlőcukorral, a citromlével, valamint 1 csipet sóval. Amikor elolvadt benne a cukor, kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd a tejszínt, és mindkettő beleforgatjuk az eperpépbe.

A parfékat tetszés szerinti sorrendben a piskótára kenjük. Mélyhűtőbe rakjuk legalább 4 órára, de inkább egy egész éjszakára. A fagyasztóból kivéve a tortaformát meleg vizes konyharuhával néhányszor áttöröljük, majd a tortaperemet lecsatoljuk róla, tejszínhabbal, eperrel díszítjük, meleg késsel felszeljük, és tálaljuk.

Munka: kb. 3 óra

Fogyasztható: másnap