Habos diós
2025-11-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A piskótához:

-6 tojás

-6 ek. cukor

-1 tk. őrölt szerecsendió

-1 tk. őrölt fahéj

-½ citrom reszelt héja

-½ narancs reszelt héja

-10 dkg durvára darált dió

-6 ek. liszt

A krémhez:

-8 dl zsíros tej

-20 dkg cukor

-1 vaníliarúd

-8 tojássárgája

-2 ek. kukoricakeményítő

-15 dkg vaj

-2 csomag vaníliás cukor

A tojáshabhoz:

-20 dkg porcukor

-2 nagyobb tojásfehérje

-2 ek. víz

-1 tk. vaníliaaroma

Elkészítés:

A piskótához a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral, a szerecsendióval, a fahéjjal és a citrom-narancs héjával kihabosítjuk, és hozzáadjuk a durvára vágott diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a sárgájába, végül hozzászitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (25 x 35 cm) simítjuk. A sütőben 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)

A krémhez a tejet a cukorral és a vaníliarúd kikapart pépjével felmelegítjük. A tojások sárgáját a keményítővel simára keverjük. A langyos tejből hozzácsurgatunk a sárgájához egy keveset, majd a sárgájás részt visszaöntjük a lábosba, és folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Ha elkészült, kihűtjük úgy, hogy frissen tartó fóliát nyomkodunk a tetejére (így nem fog bebőrösödni).

A puha vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és hozzákeverjük a szobahőmérsékletűre visszahűlt krémhez. Rásimítjuk a kihűlt piskóta tetejére és egy órára hűtőbe rakjuk.

Végül a tojáshabhoz a vizet a cukorral sűrű szirup állagúra főzzük, félrehúzzuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni, és folyamatos vékony sugárban, óvatosan hozzácsurgatjuk a fehérjéhez a cukorszirupot. Kihűlésig habosítjuk. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk belőle a sütemény tetejére.

Karamellizáló pisztollyal/szakács fáklyájával, óvatosan megpirítjuk a habot a tetején, de ez elhagyható. Forró grillsütőbe is betehetjük 1-2 percre, hogy a hab megpiruljon.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva