Habos diós
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A piskótához:
-6 tojás
-6 ek. cukor
-1 tk. őrölt szerecsendió
-1 tk. őrölt fahéj
-½ citrom reszelt héja
-½ narancs reszelt héja
-10 dkg durvára darált dió
-6 ek. liszt
A krémhez:
-8 dl zsíros tej
-20 dkg cukor
-1 vaníliarúd
-8 tojássárgája
-2 ek. kukoricakeményítő
-15 dkg vaj
-2 csomag vaníliás cukor
A tojáshabhoz:
-20 dkg porcukor
-2 nagyobb tojásfehérje
-2 ek. víz
-1 tk. vaníliaaroma
Elkészítés:
A piskótához a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral, a szerecsendióval, a fahéjjal és a citrom-narancs héjával kihabosítjuk, és hozzáadjuk a durvára vágott diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a sárgájába, végül hozzászitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (25 x 35 cm) simítjuk. A sütőben 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
A krémhez a tejet a cukorral és a vaníliarúd kikapart pépjével felmelegítjük. A tojások sárgáját a keményítővel simára keverjük. A langyos tejből hozzácsurgatunk a sárgájához egy keveset, majd a sárgájás részt visszaöntjük a lábosba, és folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Ha elkészült, kihűtjük úgy, hogy frissen tartó fóliát nyomkodunk a tetejére (így nem fog bebőrösödni).
A puha vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és hozzákeverjük a szobahőmérsékletűre visszahűlt krémhez. Rásimítjuk a kihűlt piskóta tetejére és egy órára hűtőbe rakjuk.
Végül a tojáshabhoz a vizet a cukorral sűrű szirup állagúra főzzük, félrehúzzuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni, és folyamatos vékony sugárban, óvatosan hozzácsurgatjuk a fehérjéhez a cukorszirupot. Kihűlésig habosítjuk. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk belőle a sütemény tetejére.
Karamellizáló pisztollyal/szakács fáklyájával, óvatosan megpirítjuk a habot a tetején, de ez elhagyható. Forró grillsütőbe is betehetjük 1-2 percre, hogy a hab megpiruljon.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
