Habos-bodzás süti
Hozzávalók kb. 16 szelethez
A piskótához:
-3 tojás
-6 ek. cukor
-6 ek. liszt
-1 tk. sütőpor
A krémhez:
-2 dl bodzaszörp
-1 csomag epres pudingpor
-3 ek. eperlekvár
-5 dl habtejszín
-25 dkg eper
A díszítéshez:
-bodzavirág és mentalevél
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy 20x20 centis tepsit pedig kikenünk vajjal és meghintünk liszttel. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. A lisztet átszitáljuk, majd összeforgatjuk a sütőporral.
A sütőporos lisztet a tojássárgás keverékbe dolgozzuk, majd ráborítjuk a habot, és könnyű mozdulatokkal összeforgatjuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk és az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor kész, kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a bodzaszörpöt elkeverjük 2 dl vízzel. A pudingport simára keverjük a bodzás lében, majd feltesszük melegedni és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A piskótát megkenjük az eperlekvárral. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a felét a már kihűlt pudingba forgatjuk és a lekvár tetejére simítjuk. Az epret megtisztítjuk, felszeleteljük, majd keveset félretesszük a díszítéshez. A többit elosztjuk a krém tetején, majd rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Villával becsíkozzuk, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A süteményt a félretett eperszeletekkel és tetszés szerint bodzavirággal, valamint mentalevéllel díszítjük. Szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva