Habos almás
Hozzávalók 16 szelethez
A tésztához:
-4 alma
-1 tk. őrölt fahéj
-4 tojássárgája
-15 dkg cukor
-18 dkg liszt
-1 tasak sütőpor
-10 dkg vaj
A tetejére:
-10 dkg sűrű lekvár (ízlés szerinti)
-4 tojásfehérje
-15 dkg porcukor
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és húsukat felszeleteljük, vagy lereszeljük. Az almát a fahéjjal lassú tűzön pár percig pároljuk (nem kell vizet adni hozzá), hogy kiadja a levét. Egy szűrőbe öntjük, hagyjuk kihűlni.
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 20x20 cm-es sütőformát. A tojások sárgáját a cukorral kikavarjuk, majd a lisztet, a sütőport és a vajat is beledolgozzuk. Végül az almát is a tésztához kavarjuk. A tortaformába öntjük a tésztát, 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A tésztát megkenjük a lekvárral. A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, a porcukrot kanalanként dolgozzuk a habba. A habot a lekvárra halmozzuk, és alacsony hőfokon (kb. 100 °C) addig sütjük a tésztát, amíg a hab kissé megbarnul. Ha lehűlt, szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva