Habos almás
2024-04-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 16 szelethez

A tésztához:

-4 alma

-1 tk. őrölt fahéj

-4 tojássárgája

-15 dkg cukor

-18 dkg liszt

-1 tasak sütőpor

-10 dkg vaj

A tetejére:

-10 dkg sűrű lekvár (ízlés szerinti)

-4 tojásfehérje

-15 dkg porcukor

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és húsukat felszeleteljük, vagy lereszeljük. Az almát a fahéjjal lassú tűzön pár percig pároljuk (nem kell vizet adni hozzá), hogy kiadja a levét. Egy szűrőbe öntjük, hagyjuk kihűlni.

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 20x20 cm-es sütőformát. A tojások sárgáját a cukorral kikavarjuk, majd a lisztet, a sütőport és a vajat is beledolgozzuk. Végül az almát is a tésztához kavarjuk. A tortaformába öntjük a tésztát, 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.

A tésztát megkenjük a lekvárral. A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, a porcukrot kanalanként dolgozzuk a habba. A habot a lekvárra halmozzuk, és alacsony hőfokon (kb. 100 °C) addig sütjük a tésztát, amíg a hab kissé megbarnul. Ha lehűlt, szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva