Ha ebben az időpontban veszekszel a pároddal, a kapcsolatotoknak vége lesz
2018-07-19  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Valóban igaz az, hogy amikor ideges vagy a párodra, nem fogod először megnézni az órádat és kiválasztani a megfelelő időt arra, hogy veszekedni kezdj vele. Azonban a pszichológusok mégis erre tanácsolnak, pontosabban arra, hogy válaszd ki a legmegfelelőbb időpontot arra, amikor vitába elegyedsz a pároddal.

Eduardo Calixto neuropszichológus szerint létezik egy óraintervallum, amikor a veszekedések alatt az emberi agyban megjelenik egyfajta kognitív disszonancia, vagyis egy káosz jelenik meg, ami arra készteti az emberek gondolatait, érzelmeit és értékrendjét, hogy szándékosan menjenek bele a konfliktusokba. Ebben a periódusban bármilyen vitának degeneráló hatása van, ugyanis a partnerek sértő szavakkal illetik, sértegetik egymást, és olyan szinten gyalázzák egymást, ahogyan máskor, más időpontban soha nem tennék.

Ezek alapján Calixto neuropszichológus azt javasolja, hogy 10:00 és 12:00 óra között semmiképp se kezdjünk bele a vitatkozásba, mert akkor egy igazán extrém és agresszív veszekedésben találhatjuk magunkat, mely következtében a felek még a különválás mellett is dönthetnek.

Másfelől, a neuropszichológus állítja, hogy a legjobb idő, amikor veszekedésbe kezdhetsz a pároddal (ha tényleg akarod ezt) az az esti időszak, 21:00 és 23:00 óra között. Ilyenkor az agynak a reagáló képessége csökken és tudat alatt is tompítani fogja a konfliktushelyzeteket. Mindez amiatt történik, mert a prefrontális agykéreg ebben az időintervallumban nagy kapacitáson működik. A prefrontális agykéreg felelős a jó döntések meghozataláért, az impulzusok kontroll alatt való tartásáért, a komplex problémák megoldásáért és a tevékenységek megszervezéséért. Egy 2012-ben végzett kutatás alapján, mely a Proceedings of the Royal Society B magazinban is megjelent, a prefrontális kéreg felelős a szociális sikerességekért és azért, hogy fenntartsa a hosszú távú barátságokat.