Gyümölcsös, üde borokkal lesz teljes a karácsony
2024-11-17  /  Szerző:   /   Ajánló


18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalom

 

Karácsonykor az ünnepi ízek, az illatos sütemények és a finom borok varázsa tölti meg az otthonokat. Ha a borokat és az ételeket harmonikusan társítjuk, egészen új gasztronómiai élménnyel lephetjük meg a családot.

Fotó: Kőrösi Tamás

Ahogy minden ünnepen, most is előkerülnek a féltve őrzött családi receptek, melyeket a nagymama kézírásával őriztünk meg, de a konyhákban új ötletek és izgalmas fogások is készülnek. Érdemes nemcsak a piaci vagy bolti bevásárlást időben megtervezni, hanem az ünnepi fogásokhoz illő borokat is gondosan kiválasztani. Ne térjünk el túlságosan a bevált és kedvelt szőlőfajtáinktól; inkább szerezzünk be olyan palackokat, amelyek biztos sikert aratnak majd, amikor a család és a vendégek poharába töltjük őket.

Fotó: Kőrösi Tamás

A Kunsági borvidéken élő és dolgozó Frittmann család számára generációk óta elválaszthatatlan az életük a szőlőtermesztéstől és a borkészítéstől. Mindig is finom, minőségi borokat alkottak, amelyek tökéletesen illenek az ünnepléshez és az örömszerzéshez. Folyamatosan keresik az egyedi utakat: az elsők között jelentek meg az Irsai Olivérrel, és már akkor készítettek üde, gyümölcsös rozékat, amikor hazánkban ez a stílus még újdonságnak számított. Ma két generáció dolgozik együtt, hogy megmutassák, mire képes a kunsági terroir – a könnyed, gyümölcsös boroktól egészen a tölgyfa hordóban érlelt komoly tételekig.

Fotó: Kőrösi Tamás

A Frittmann család életében az ünnepek, így a karácsony is kiemelt jelentőségű. Bár hivatásuk és szenvedélyük a borkészítés, ízlésük a hétköznapokban nem különbözik sokban az átlagos borfogyasztókétól. Karácsony idején szívesen választják kedvenc boraikat: elegáns pezsgőt, könnyed, illatos fehéreket, és fűszeresebb, testesebb vöröseket, amik jól illenek a karácsonyi fogásokhoz.

Fotó: Kőrösi Tamás

A vendégváró falatokhoz, hidegtálhoz, aperitifnek egy pohár pezsgő dukál. A klasszikus töltött káposztához, rántott halhoz válasszunk chardonnay-t, rajnai rizlinget vagy ezerjót. A halászlé és a fűszerpaprikával készült ételek zamatát a kadarka vagy a kékfrankos hozza ki legjobban, a komolyabb sültekhez pedig komoly vörösborok passzolnak, mint a cabernet franc, vagy a cabernet sauvignon. A túróval, krémsajttal, gyümölccsel készült desszertek mellé akár egy illatos Irsai Olivért is tölthetünk, ha nem vagyunk az édes borok rajongói.