Gyöngy ajándékba: itt egy kis segítség a választáshoz!
2024-03-20  /  Szerző:   /   Ajánló

Gyöngyöt venni ajándékba mindig bonyolult, hiszen nem tudjuk sem a méretet, sem a színt, sem a stílust. Sokan azt gondolják, hogy ezek az apróságok mind ugyanúgy néznek ki, pedig számtalan eltérést találhatunk a típusok között. Pár apró trükk és máris meg tudjuk előre tervezni, hogyan nézzen ki a karkötő, a nyaklánc, az ékszer, így már nem is kell a szükségesnél több alapanyagot megvásárolni. Az eredmény hibátlan lesz.

Az alábbiakban tippeket osztunk meg azzal kapcsolatban, hogyan érdemes rendelni online.

A szín kérdése

Nyilván az interneten egy fotó közel sem adja vissza a gyöngyök valódi színét, de azért megközelítőleg hasonlít ahhoz, amit kapni fogunk. Az olyan weboldalak, mint például a gyongysziget.hu rengeteg tudnak segíteni ezen a téren. Erre rásegíthetünk azzal, ha egy kicsit levesszük a fényerőt a számítógépen vagy a laptopon, hiszen ez rengeteget javít és jobban vissza is adja, hogy mire számíthatunk a rendelés megérkezését követően.

A színek tekintetében érdemes figyelembe venni a meglepni kívánt személy nemét, korát, stílusát, így azért már egy fokkal egyszerűbb lesz eldönteni, hogy melyiket érdemes választani. Aki korábban is készített már ékszereket, annak könnyű dolga van, valószínűleg bátrabban nyúl az alapanyagokhoz, a kezdők viszont valószínűleg bizonytalanabbak lesznek, hogy mit és mivel érdemes párosítani. Amennyiben nem akarunk mellényúlni, mindenképpen vegyünk fekete és fehér színű gyöngyöket, amikhez szinte bármilyen árnyalat remekül passzol. Lehet válogatni két különféle színből, vagy 2-3 kék vagy zöld tónusból, így biztosan nem ütnek el egymástól.

Mi a helyzet a mérettel?

A köztes gyöngyöket úgy válasszuk ki, hogy vagy ugyanakkora, vagy kisebb legyen, mint amik közé fűzni kell. Ez tökéletesen keretezi a nagyobb szemű gyöngyöket. Amennyiben a főbb darabok közé ásványt vagy egyéb anyagból készült változatokat helyeznénk, mint a betű gyöngy, akkor az nagyobb méretű is lehet. A választás során mindig nézzük meg a termék leírásában a megadott méretet, így véletlenül sem nyúlunk mellé.

Mennyi gyöngyöt vegyünk ajándékba?

A nagy kérdés pedig, hogy vajon mennyi gyöngyre lesz szükség. Magunknak még csak-csak megállapítjuk, de amikor egy másik emberről van szó, akkor egy fokkal nehezebb dolgunk van. A másik, hogy nem árt tudni, hogy karkötőt vagy nyakláncot szeretne majd belőle alkotni. Gondoljunk bele, hogy melyiket hordja gyakrabban és aszerint válasszuk ki a gyöngyöket.

Alapesetben le kell mérni a csukló vagy a nyak kerületét, aminek egy kényelmes és laza méretnek kell lennie. Ne húzzuk szorosra a mérőszalagot, hiszen így előfordulhat, hogy nem fér rá a kezünkre vagy a nyakunkra. Amennyiben hölgyek vagyunk és egy barátnőnknek vásárolnánk gyöngyöket, akkor a saját méretünk nagyjából megfelelő lehet. Az urak esetében egy kicsit érdemes kevesebbet számolni, hiszen a hölgyek keze kisebb, mint a férfiaké.

A mért méreteket váltsuk át milliméterbe, majd válogassuk össze a gyöngyöket. Figyeljünk arra, hogy ha nem csak golyó alakúakat veszünk, akkor mindig nézzük meg a szélességét. A végeredmény sose pont ugyanolyan hosszú legyen, jó, ha ráhagyunk 2-3 millimétert. Így melegben sem dagad bele a kéz.

Mit érdemes még tudni a gyöngyökről?

Mindenképpen érdemes egyszerre többféle gyöngyöt is beszerezni, hiszen aki egyszer megszereti az ékszerkészítést, az biztosan nem áll le vele. A kásagyöngyök a klasszikus megoldást kedvelők számára lehet a legjobb választás. A távolkeleti gyöngyök mellett a kagyló változatok és a bőr, valamint textil és fa kiegészítők is igen keresettek, ami nem véletlen. A Swarovski típusokat pedig mindenki ismeri, amelyek a kabonosokkal együtt a különleges ékszerek készítése során jöhet jól. Az utóbbiak egy kicsit domború vagy lapos alakúak.

Amikor ajándékba vásárlunk gyöngyöket, nem maradhatnak el a fűzőszálak, a drótok, hiszen ezek nélkül aligha lehet elképzelni az ékszerkészítést. Amennyiben tehát ismerünk olyan személyt, aki nagyon szeret gyöngyből ékszereket készíteni, akkor annak garantáltan jó választás lehet online vásárolni.