Gyomorégés lett a húsvéti sonkázás vége?!
2024-04-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A sok sonka és csokoládé bizony kellemetlen gyomorégéshez vezethet.

A végtelen mennyiségű csokoládé, a húsok és más finom falatok bizony sokak húsvéti ünnepéhez hozzátartoznak, ám van egy árnyoldala is a nagy családi falatozásnak: igen kellemetlen órákben lehet utána részed, hiszen emésztési zavarokat és gyomorégést is okozhat a húsvéti menü.

Mind a gyomorégést, mind az emésztési zavarokat súlyosbíthatják bizonyos ételek, a napszak, gyógyszerek, dohányzás, terhesség, stressz és a túlsúly. Az ételek közül a fő bűnösa kávé, az alkohol, a paradicsom, a zsíros/fűszeres ételek és sajnos a csokoládé.

A csoki bizonyos összetevői (pl. a kakaó, a koffein és a teobromin) egyeseknél fokozhatják a gyomorégést, mivel ellazíthatják az alsó nyelőcső záróizmát (LOS). A LOS egy izom, amely összeköti a nyelőcsövet a gyomorral és célja, hogy megakadályozza a gyomor tartalmának visszaáramlását a nyelőcsőbe. Ha a LOS gyenge vagy túl laza, a gyomorsav visszaszivároghat.

Így előzheted meg a gyomorégést

A húsvét az év azon időszaka közé tartozik, amikor elfogadható csokoládét vagy sonkát enni reggelire! Nem baj, a lényeg, hogy 3-4 órával lefekvés előtt már lehetőleg ne falatozz! Ha napközben is kínoznak a tünetek, akkor figyelj arra, hogy egészséges ételeket is egyél, és ha nem tudsz (vagy nem akarsz) ellenállni a csokinak, akkor, ha van rá mód, fehér csokoládét válassz, ugyanis ebben nincsenek (vagy lényegesen kevesebb) a gyomorégést kiváltó összetevők.

Ha mégis jönnek a tünetek

Ha nem került el a gyomorégés, bár vannak rá recept nélkül kapható készítmények is, ám házi praktikákkal is remekül csökkenthetőek a kellemetlen tünetek.

-oldj fel egy pohár vízben egy tk. szódabikarbónát és idd meg

-egy pohár almaléhez adj 2 ek. almaecetet, majd ezt idd meg

-igyál édeskömény teát

-rágózz! Fokozza a nyáltermelést, így semlegesíti az emésztés közben a nyelőcsőbe esetlegesen visszajutó gyomorsavat

-főzz erős gyömbér teát- megnyugtatja a gyomrot és csökkenti a gyomorsav mennyiségét.