Gombás lasagne
2024-09-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 6 személyre

A rakottashoz:

-25 dkg gomba (ha lehet, erdei is legyen benne)

-4 gerezd fokhagyma

-2 ek. olívaolaj + a sütőtálhoz

-1 csipet chilipor

-1-1 ág rozmaring és kakukkfű

-1 fej vöröshagyma

-2 szál sárgarépa

-1 szál szárzeller

-2 nagyobb paradicsom

-1 kis konzerv főtt fehérbab

-1 dl száraz vörösbor

-35 dkg friss lasagnelap

-10 dkg reszelt cheddar sajt

-10 dkg koktélparadicsom

A besamelhez:

-10 dkg vaj

-10 dkg liszt

-7 dl tej

-10 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A gombákat és a fokhagymát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, beletesszük egy tepsibe, meglocsoljuk az olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal és egy csipetnyi chilivel. A sütőben 30 perc alatt megsütjük. 15 percnél hozzáadjuk a fűszernövényeket is.

Amíg a gomba sül, a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a paradicsomot megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Nagy serpenyőben, a forró olajon lepirítjuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. Hozzáadjuk a leszűrt babot, felöntjük a borral és felforraljuk. Sűrű állagúra főzzük. Amikor kész, a megsült gombával összekeverjük (előbb a zöldfűszereket kidobjuk belőle). Sózzuk, borsozzuk.

A besamelhez a vajat kisebb edényben megolvasztjuk, megszórjuk a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a meleg tejjel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt parmezánt.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 25 x 30 cm-es tepsit kikenünk olajjal. A lasagnetésztát forrásban lévő sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel lehűtjük, egy réteget a tepsire fektetünk. A lapokat megkenjük a besamellel, ráöntjük a ragút, majd újabb tésztalapot helyezünk rá, és ezt még kétszer megismételjük. A tetejét a maradék besamellel lekenjük, a fele cheddar sajttal megszórjuk.

A koktélparadicsomokat felszeleteljük és a tetejére helyezzük, és rászórjuk a maradék sajtot. A tálat lefedjük és 45 percre a sütőbe tesszük, utána 15 perc alatt fedés nélkül aranybarnára sütjük. Amikor kész a lasagne, hagyjuk 30 percig hűlni, utána szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva