Fruktóz intolerancia – megfelelő kezeléssel visszaszoríthatók a tünetek
2023-09-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A fruktóz intolerancia tipikusan azon rendellenességek csoportjába tartozik, amit számos tévhit övez. Jelen cikkünk tiszta vizet hivatott önteni a pohárba: górcső alá vesszük és alaposan kivesézzük a szóban forgó, komoly következményekkel is járható egészségügyi rendellenességet, a fruktóz intoleranciát.

 

Mi az a fruktóz?

A fruktóz egy monoszacharid, más néven gyümölcscukor, amely a bélben felszívódva glükózzá alakul. A felszívódást az úgynevezett fruktóz-1-foszfát-aldolát nevű enzim végzi. A fruktóz természetes formájában alapvetően a gyümölcsökben és néhány zöldségben, illetve a mézben található meg.

Gyakran keverik össze a fruktóz malabszorpcióval

A fruktóz intolerancia nem azonos a fruktóz malabszorpcióval, mégis sokan összekeverik, azonosnak vélik a két rendellenességet. Ennek oka talán az, hogy mindkét betegség a glükóz nem megfelelő felszívódásával hozható összefüggésbe.

A lényegi különbség viszont az az, hogy míg a malabszorpció esetében a fruktóz felszívódási zavaráról beszélhetünk, addig a fruktóz intolerancia sokkal komolyabb tünetekkel járó, veleszületett betegség. A fruktóz érzékenység kialakulásának oka a korábban már említett enzim, a fruktóz-1-foszfát-aldolát hiányára vezethető vissza.

A fruktóz intolerancia tünetei széles spektrumot ölelnek fel

A fruktóz intolerancia tehát a fruktóz glükózzá való átalakításáért felelős enzim hiánya miatt alakul ki. A tapasztalt tünetek változatosak. Az érintett személyeknél gyakran figyelhető meg remegés, indokolatlan és erős izzadás, hányás. A betegeknél gyakori tünet továbbá az étvágytalanság, az aluszékonyság, az alacsony testsúly. Súlyosabb esetben a betegek kómába is eshetnek, értelmileg leépülhetnek.

Milyen gyakran fordul elő?

A szóban forgó rendellenesség ritka, a felmérések szerint 20 ezer születésből 1 csecsemő érintett. Az enzimhiány egyébként örökletes, és sokan vannak, akik lappangva hordozzák a hajlamot.

Azoknál a csecsemőknél, akiknél fruktóz intoleranciát diagnosztizálnak, a betegek szervezete képtelen feldolgozni, átalakítani a fruktózt, így a vércukorszintjük drasztikusan leesik. A folyamat során olyan káros anyagok szabadulnak fel, amelyek a májműködést is negatívan befolyásolják.

A szimptómák az enyhétől a súlyosig terjednek

A fruktóz intolerancia tünetei nem minden esetben súlyosak, többen enyhébb szimptómákról tesznek említést. Az utóbbi szerencsésebb esetekben a májkárosodás folyamatát a speciális diéta jó eséllyel megállíthatja. Legyen szó akár az enyhébb, akár a súlyosabb tünetekkel járó verzióról, a fruktóz intolerancia megléte az anyatejes táplálásról való leszokás után jelentkezik legelőször, amikor a baba más jellegű ételekkel kezd megismerkedni.

Az első, komoly gyanakvásra okot adó tünetek többek között a túlzott aluszékonyság, verejtékezés, indokolatlan remegés. Ha szülőként ezeket a jeleket tapasztaljuk a babánknál, mindenképpen azonnal forduljunk orvoshoz! Amennyiben a beteg továbbra is fruktóz tartalmú ételeket kap, sárgaság, rosszabb esetben kóma is felléphet az esetében.

Hogyan lehet diagnosztizálni a betegséget?

Az orvos a fizikai vizsgálat után laboratóriumi vizsgálatokra kötelezi az érintetteket, majd indokolt esetben májbiopsziát is végez. Abban az esetben, ha a betegség még idejekorán, kezdeti fázisban kerül orvosi ellenőrzés alá, a speciális diéta segítségével a súlyos tünetek elkerülhetők, az érintett személy mind szellemileg, mind fizikailag megfelelőn fejlődik a továbbiakban. A kezeletlen fruktóz intolerancia sajnos értelmi és fizikai fejletlenséghez, akár halálhoz is vezethet.

Fruktóz intolerancia diéta – örök életre szól

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegség nem gyógyítható, és sajnos megelőzésre sincs mód. A tünetek viszont a már említett speciális diéta segítségével teljesen kordában tarthatók, a betegek így teljes életet élhetnek. A kezelés a fruktóz és a fruktóz tartalmú ételek teljes mellőzését takarja.

A vércukorszint csökkenését a betegek szőlőcukor tablettákkal ellensúlyozhatják. A helyes diétával az intoleranciától szenvedők a tüneteket visszaszoríthatják, ahogy már említettük, teljes életet élhetnek, a rendszeres orvosi kontrol azonban erősen ajánlott az esetükben.

 

Forrás