Fotóritkaságok a századfordulós Budapestről
2024-02-16  /  Szerző:   /   Ajánló

Budapest 150. születésnapja alkalmából 2023 novemberében nyílt, több mint száz művet felvonultató fotókiállítás április 7-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

 
  A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a századfordulós fővárost idézi meg, azt az időszakot, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte.

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant. A kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy izgalmas válogatást: először láthatja a közönség a német cég 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeit, amelyek a rohamos léptekben fejlődő századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit mutatják, számtalan pompás, akkor még fiatal épülettel, melyek ma is ikonikus büszkeségei városunknak. Az emblematikus épületek mellett nemegyszer kis utcai történetekben bukkannak fel a nagyvárosi hétköznapok.

A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és lelkes hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest.

 

Budapest. Az első aranykor

Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912)

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

A kiállítás megtekinthető: 2024. április 7-ig

 

Pillantsd be a kiállítás képeibe az alábbi videóban!