Fahéjas nyuszik
Hozzávalók kb. 10 nyuszihoz
A nyuszikhoz:
-4 dkg friss élesztő
-10 dkg kristálycukor
-1,5 dl langyos tej
-2 tojás
-45 dkg liszt
-1 csipet só
-15 dkg lágy vaj
-20 dkg barna cukor
-3 ek. őrölt fahéj
-1 tojás kenéshez
A díszítéshez:
-pár szem aszalt áfonya
-mandulalapok
Elkészítés:
Az élesztőt 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Hozzáadjuk a maradék kristálycukrot és a tojásokat, elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és ismét összekeverjük. Beledolgozunk 5 dkg puha vajat és addig dagasztjuk, amíg szép fényes-hólyagos tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A maradék 10 dkg vajat megolvasztjuk, összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal. A tésztát lisztezett deszkára kiborítjuk, és 1 ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle. A tetejét megkenjük a fahéjas cukorral, és hosszabbik oldaláról feltekerjük.
A tekercset ujjnyi vastagon felszeleteljük, és nyulat formázunk belőle. Ehhez egy kis darab tésztát levágunk a tekercs végéről – ez lesz a nyúl füle, és rátapasztjuk a tekercsre. Lekenjük a felvert tojással. Aszalt áfonyából szemeket, mandulalapokból fogakat helyezünk rá.
A sütőt 170 °C-ra kapcsoljuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, rárakosgatjuk a nyuszikat, és a sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva