Fahéjas nyuszik
2023-04-08  /  Szerző:   /   Rúzs

Hozzávalók kb. 10 nyuszihoz

A nyuszikhoz:

-4 dkg friss élesztő

-10 dkg kristálycukor

-1,5 dl langyos tej

-2 tojás

-45 dkg liszt

-1 csipet só

-15 dkg lágy vaj

-20 dkg barna cukor

-3 ek. őrölt fahéj

-1 tojás kenéshez

A díszítéshez:

-pár szem aszalt áfonya

-mandulalapok

Elkészítés:

Az élesztőt 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Hozzáadjuk a maradék kristálycukrot és a tojásokat, elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és ismét összekeverjük. Beledolgozunk 5 dkg puha vajat és addig dagasztjuk, amíg szép fényes-hólyagos tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A maradék 10 dkg vajat megolvasztjuk, összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal. A tésztát lisztezett deszkára kiborítjuk, és 1 ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle. A tetejét megkenjük a fahéjas cukorral, és hosszabbik oldaláról feltekerjük.

A tekercset ujjnyi vastagon felszeleteljük, és nyulat formázunk belőle. Ehhez egy kis darab tésztát levágunk a tekercs végéről – ez lesz a nyúl füle, és rátapasztjuk a tekercsre. Lekenjük a felvert tojással. Aszalt áfonyából szemeket, mandulalapokból fogakat helyezünk rá.

A sütőt 170 °C-ra kapcsoljuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, rárakosgatjuk a nyuszikat, és a sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva