Fahéjas csiga morzsával
2023-11-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

A tésztához:

-2 dl langyos tej

-1/2 kocka élesztő

-2 ek. kristálycukor

-30 dkg liszt

-1 dl olaj (vagy olvasztott vaj)

-1 csipetnyi só

Egyéb:

-fahéjas cukor

-szilvalekvár

-Nutella

-felvert tojás a lekenéshez

-1/2 dl tej (sütés után)

A morzsához:

-10 dkg szobahőmérsékletű vaj

-10 dkg kristálycukor

-10 dkg rétesliszt

Elkészítés:

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadunk egy teáskanál kristálycukrot, és meleg helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet, egy csipet sót, a cukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a maradék tejet és végül az élesztőt. Lágy tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Nutellával megkenjük. Ízlés szerint megszórjuk fahéjas cukorral. Hosszabbik oldalától lazán feltekerjük.

A második tésztát ugyanúgy kinyújtjuk. Megkenjük szilvalekvárral és megszórjuk fahéjas cukorral. Ezt is feltekerjük, mindkét rudak kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

A szóráshoz a vajat, a cukrot a lisztet összemorzsoljuk. A csigákra szórjuk, és 170 C-fokon kb. 15 percig sütjük. Amikor elkészült, 1-1 evőkanál tejes locsolunk mindegyik csigára.