Fahéjas csiga morzsával
Hozzávalók
A tésztához:
-2 dl langyos tej
-1/2 kocka élesztő
-2 ek. kristálycukor
-30 dkg liszt
-1 dl olaj (vagy olvasztott vaj)
-1 csipetnyi só
Egyéb:
-fahéjas cukor
-szilvalekvár
-Nutella
-felvert tojás a lekenéshez
-1/2 dl tej (sütés után)
A morzsához:
-10 dkg szobahőmérsékletű vaj
-10 dkg kristálycukor
-10 dkg rétesliszt
Elkészítés:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadunk egy teáskanál kristálycukrot, és meleg helyen felfuttatjuk.
Közben a lisztet, egy csipet sót, a cukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a maradék tejet és végül az élesztőt. Lágy tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Nutellával megkenjük. Ízlés szerint megszórjuk fahéjas cukorral. Hosszabbik oldalától lazán feltekerjük.
A második tésztát ugyanúgy kinyújtjuk. Megkenjük szilvalekvárral és megszórjuk fahéjas cukorral. Ezt is feltekerjük, mindkét rudak kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
A szóráshoz a vajat, a cukrot a lisztet összemorzsoljuk. A csigákra szórjuk, és 170 C-fokon kb. 15 percig sütjük. Amikor elkészült, 1-1 evőkanál tejes locsolunk mindegyik csigára.