Ezzel a gyümölccsel könnyebben megy a fogyás!
2023-01-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nem csoda, hogy a grépfrútnak már a fotója is az egészség szimbóluma. Nemcsak az egyik legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök egyike, de tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, antioxidánsai pedig még az immunendszerre is pozitív hatással lehetnek. Nem kell neki ugyan több reklám, de azért összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kevés kalória, sok értékes tápanyag

Nem szabad elfelejteni, hogy a napi cukorbevitelt illetően a gyümölcsökben megtalálható természetes cukrokra is oda kell figyelni. Ha a javasolt napi két-három adag gyümölcsödet az alacsony kalória-és cukortartalmú fajtákból választod, jó úton jársz. A grépfrút erre tökéletes, ugyanis egy közepes darabja mindössze 50 kalóriát és megközelítőleg 10 gramm cukrot tartalmaz. Viszont tele van C-vitaminnal, emellett olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz még, mint az A-vitamin, kálium, magnézium, B1-vitamin, folsav, hogy az értékes antioxidánsokról ne is beszéljünk!

Több rost, karcsúbb alak

Egy közepes méretű grépfrút 2 gramm rostot tartalmaz. A megfelelő mennyiségű rost fogyasztása nem csak a jó emésztés miatt fontos, de segít az étvágy kontrollálásában - akik több rostot fogyasztanak, azok tovább érzik telítettnek magukat, és összességében kevesebb kalóriát fogyasztanak -, és egyes kutatások szerint a fogyásban is. Egy amerikai kísérletben azok az elhízott emberek, akik étkezések előtt elfogyasztották egy közepes méretű grépfrút felét, három hónap alatt többet fogytak, mint azok, akik nem ettek étkezések előtt a gyümölcsből, és még azt is megfigyelték, hogy a kísérleti csoport inzulinrezisztenciája is javult. A hatás mikéntjéről egyelőre megoszlanak a vélemények, de az szinte biztos, hogy csak segítheti a diétánkat, ha rendszeresen eszünk a gyümölcsből.

Az egyik legszuperebb hidratáló

Egy közepes méretű grépfrút közel két deci vizet tartalmaz, azaz a gyümölcsnek majdnem 90%-a vízből áll. A napi kellő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlenül fontos az egészséged megőrzéséhez, remek dolog, ha az egész nap nyakalt tiszta víz mellé a zöldségekből, gyümölcsökből is nyerhetsz egy kis extra hidratációt.

Nem mindig fogyasztható!

Az emésztőrendszer citokróm P450 enzimrendszerének CYP 3A4 izoenzimje egyes gyógyszerek anyagcseréjében vesz részt. A grépfrút ennek az enzimnek a működését jelentősen is képes gátolni, így megemelkedhet az adott gyógyszer mennyisége a vérben, amely akár életveszélyes is lehet. Fontos tehát mindig megbeszélni a kezelőorvossal, hogyha felír egy gyógyszert, akkor milyen ételeket és italokat nem szabad fogyasztani mellette, a grépfrútra és az abból készült levekre, cseppekre pedig különösen oda kell figyelni!