Ezért érdemes kipróbálni a túrasízést!
2022-02-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A sítúrázás a krízis egyik nyertese: míg a vírushelyzet miatt sok sílift állni kényszerült, addig a túrasízők továbbra is minden hétvégén a havas hegyekben barangolhattak – hiszen ehhez a sporthoz semmi másra nincs szükség, csak felszerelésre és jó kondícióra. Viszont nem csak ezért szerez magának az új divatsport egyre több rajongót: ma csak Ausztriában több mint 500.000 űzője van, a tendencia pedig növekvő.

 

Ezért olyan kedvelt a túrasízés

Sícirkusz helyett béke és nyugalom: Ha már tele a fejed a sípálya és a hütték nyüzsgésével, élvezd a hegyi utak békéjét! (Viszont fő az óvatosság! Arról, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket kell meghoznod, lejjebb olvashatsz.)

Vissza a gyökerekhez: a túrasízés a síelés ősi formája. Ezt a sportot már régen, a síliftek és felvonók megjelenése előtt is űzték a téli túrázás szerelmesei. Olyan jó érzés ez!

Egészséges: a túrasízés erősíti az egész testet, beleértve a szív- és érrendszert, ráadásul a léleknek is jót tesz: túrázás közben a téli nap ellát minket a szükséges D-vitaminnal, a hegyi levegő javítja az izomzat oxigénellátását, a természetben való mozgás pedig jót tesz a szellemnek, és megtisztítja a fejünket a terhes gondolatoktól. De vigyázat: ne felejtsd el a bőrödet és az ajkadat védeni a naptól (pl. a Piz Buin 30 faktoros ajakápolóstiftjével, mely kapható a dm-nél).

Óvja a környezetet: a túrasízéshez nincs szükség se hernyótalpas járműre, se hóágyúra. Aki busszal, vonattal vagy – több sporttársával együtt – kocsival érkezik a túra kezdőpontjához, az még környezetbarátabbá teszi ezt az amúgy is „szelíd” sportágat.

 

Túrasízés: íme a technika

Lépdelés helyett csúszás: aki minden egyes lépésnél felemeli a lábát a túrasí cipőjével és sítalpaival együtt, az gyorsan elfárad. A sítalpak maradjanak a hóban, a lábaidat pedig felváltva csúsztasd előre.

Biztonságos haladás kis lépésekkel: ha meredeken vezet az út felfelé, biztos tartásra van szükség. Ezért ügyelj arra, hogy tested súlypontja mindig a kötés fölött legyen. Tehát a terep meredekségének növekedésével csökkentsd a lépéseid hosszát.

Meredek hegyoldalon való feljutás: a legjobb, ha a cikkcakkban felfelé haladásnál alkalmazott kick-turn technikát egy síalpin sportegyesület kurzusán vagy egy vezetett túrán sajátítod el.

Felejtsd el a csuklószíjat: felfelé menetnél a botokat az emelkedő meredekségétől függően valamivel feljebb vagy lejjebb kell fogni, mint az alpesi sízésnél, és az nem megy úgy, ha a csuklószíj fogja a csuklónkat.

Rá kell érezni: a túrákon változó terep- és hóviszonyoknál is tudnunk kell haladni. A kezdőknek a pályák közelében ajánlott a hegyre „felmászni”, lesiklaniuk pedig a preparált pályákon tanácsos.

 

Túrasízés: Ezek legyenek a hátizsákodban

Fontos: A csoport egyik tagjánál lennie kell túlélő felszerelésnek jeladó-vevő készülékkel, mobiltelefonnak és a síkötések beállításához szükséges szerszámoknak.

A megfelelő ruházat többrétegű, légáteresztő, víz- és szélálló anyagú ruhákból áll: funkcionális fehérnemű, ami szárazon tartja a bőrt, rajta egy középső réteg gyapjúból, tollból vagy primaloft anyagból, ami melegen tartja a testet a szünetekben és lesikláskor. A külső réteget egy víz- és szélálló hardshell dzsekinek kell képeznie, amit szép időben betehetünk a hátizsákunkba. Ezenkívül elengedhetetlen a sapka vagy a fejpánt, valamint bukósisak a lesikláshoz.

Az útközbeni energiapótláshoz egy termosz teát, néhány müzliszeletet, dióféléket vagy szárított gyümölcsöt pakoljunk be. Fontos viszont, hogy a hátizsák a lehető legkönnyebb maradjon.

Forrás: Activebeauty