Ezeket a háztartási gépeket inkább húzd ki a konnektorból, ha áramszünet van!
2023-02-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az áramszünetben az a legborzasztóbb, hogy az ember sosem tudja, mikor érkezik, mint ahogyan azt sem, mikor ér véget. Az, hogy nincs áramunk, még elviselhető, az viszont, amikor másodpercek töredéke alatt megy el és jön vissza újra, legalább tizedszer, na az alaposan ki tudja ütni nemcsak az idegeinket, hanem a drága készülékeinket is. Ezért jó, ha tudjuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy a gépeink túléljék a feszültségingadozást.

 

Háztartási készülékeink élete függhet attól, hogy időben cselekszünk-e, vagy sem. Áramszünet alatt ugyanis tanácsos azonnal kihúzni azokat a konnektorból, hogy ne kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlnunk a cseréjükre.

Az lenne az ideális, ha bizonyos készülékeket már az áramkimaradás előtt kihúznánk a stekkerből. Ezt azért kellene megtenni, mert amikor az áram újra bekapcsol, a teljesítmény magasabb lehet, és ezért az elektronika és a készülékek kiéghetnek.

Elővigyázatosságból, a nem létfontosságú készülékeket, mint például a tévéket, laptopokat, tűzhelyeket, vasalókat és másokat, használaton kívül ki kell húzni a konnektorból. Aztán, amikor újra áram alá helyezzük, adjunk nekik elegendő időt, mielőtt bekapcsolnánk azokat.

Ha előrejelzett áramkimaradásról van szó, ez segíthet felkészülni anélkül, hogy anyagi károkat szenvednénk. Amennyiben szükséges, ilyen esetben beszerezhetünk egy másik áramforrást, például egy generátort vagy külső akkumulátorokat, főként hogy egyes áramkimaradások akár éjszakába nyúlóan is eltarthatnak.

Mindig jó ötlet, ha kéznél van egy zseblámpa és tartalék elemek, valamint néhány gyertya. Ez utóbbit azonban felügyelni kell a tűzveszély elkerülése érdekében, különösen, ha a családban kisgyermekek is vannak.

Tanácsos feltölteni az olyan eszközöket, mint a mobiltelefonok, laptopok és táblagépek, hogy naprakészen követhessük az eseményeket, amíg az áramszolgáltatás vissza nem tér.

Minden otthonban lennie kell egy vészhelyzeti készletnek, elsősegélynyújtás esetére. Télen a hideg hőmérséklet, a hó és a hóviharok miatt nagyobb valószínűséggel fordulnak elő áramkimaradások. Ezért jó ötlet, ha mindig van kéznél takaró és meleg ruha, valamint egy termosz, amelyben forró italokat tárolhatunk.