Ezek az ételek rengeteg vasat vonnak el a szervezetünktől
2023-08-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Állandó fáradtság, szédülés és hajhullás - a vashiányt nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ha kétségeid vannak, fordulj orvoshoz. Ugyanakkor azt sem árt tudnod, hogy bizonyos ételek megcsapolják a vasraktárainkat. 

Hiába feküdtél le időben tegnap este, amikor reggel a tükörbe nézel, csak sötét karikákat látsz a szemed alatt? Kimerültnek érzed magad, és nem tudod, miért? Esetleg időnként szédülsz? Akkor a vashiány lehet a hibás.

A nyomelem fontos szerepet játszik a sejtképződésben és a sejtlégzésben. Ez azt jelenti, hogy amikor a tüdőn keresztül oxigént veszünk fel, a hemoglobin a vas segítségével kötődik meg, és a véren keresztül szétoszlik a szervezetben, hogy energiát termeljen a sejtekben. Az izmokat is így látjuk el energiával. Ha ez a folyamat zavart szenved, azt biztos, hogy megérezzük.

Ez többek között az alábbi tünetekben mutatkozhat meg:

-Sápadtság

-Fáradtság

-Bőr- és nyálkahártya-rendellenességek

-Energiahiány

-Csökkent hajnövekedés

-Törékeny körmök

Éppen azért, mert a tünetek változatosak és nem mindig egyértelműek, fontos, hogy orvoshoz fordulj. A vashiányt ugyanis csak vérvizsgálattal lehet kimutatni. A ferritin nevű fehérje árulkodik arról, hogy van-e vashiányod, ez ugyanis az emberi szervezetben tárolt vas mennyiségének standard mérőszáma.

A nők sokkal gyakrabban érintettek

Az értékek nemenként változnak, de annyi bizonyos, hogy az esetek 80%-ában a nők az érintettek. Az Egyesült Államokban és Európában végzett vizsgálatok azt mutatják: a fogamzóképes nők 15-20 százalékánál van jelen vashiány. Ebből 3 százalék vérszegénységben szenved. A jó hír: a vashiány gyakran megelőzhető a megfelelő étrenddel.

A rossz hír: vannak olyan élelmiszerek, amelyek megvonják tőlünk a vasat.

Ezeket érdemes szem előtt tartanunk, mert ha egyszer vashiányban szenvedünk, a vasat általában gyógyszerrel kell pótolni.

Íme, a vasrabló élelmiszerek:

1. Fekete tea és kávé

Az, hogy ez a kettő klasszikus vasrabló, a tanninoknak köszönhető. Az ok: a növényi tanninok gátolják a vas felszívódását az ételekből. Ha mégsem tudod nélkülözni, mindkét italt csak két órával az utolsó étkezés után fogyaszd. Ez különösen azokra vonatkozik, akik már vashiányban szenvednek - írja a schweizer-illustrierte.ch.

2. Teljes kiőrlésű termékek

A fitinsavat tartalmazó élelmiszerek olyan vegyületeket képeznek a vassal, amelyek csökkentik annak felszívódását a szervezetben.

Az anyag megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a szójatermékekben, de a kukoricában és a rizsben is.

Egy kis trükk: Ha a gabonát evés előtt beáztatod, a fitinsav mennyisége csökken.

3. Kakaó, csokoládé és spenót

A kakaó oxalátot tartalmaz, ami korlátozza a vas felszívódását a bélben. Ugyanez igaz a spenótra is, ugyanezen okból kifolyólag.