Esztergályos Cecília szívfájdalma, hogy sosem lehetett gyermeke
2023-10-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Esztergályos Cecília negyven évvel ezelőtt ment hozzá a férjéhez, akivel azóta is töretlen a kapcsolatuk. Ám a színésznő több váláson is túl van.

Esztergályos Cecília szerint a házasságai nemcsak azért értek véget, mert kihűlt a szerelem, hanem mert egyik férjétől sem született gyereke. Bár a művésznő idén a nyolcvanadik születésnapját ünnepelte, nem tagadja, hogy máig minden nap gondol arra, miért nem lehetett belőle édesanya, illetve, hogyan alakult volna az élete, ha született volna gyermeke.

„Igen, szerelem, szeretet nélkül képtelen vagyok élni, így kerültem be a köztudatba, és erről mindig szívesen meséltem is. Mert ezzel fedtem el a szívem nagy fájdalmát, hogy a valós okról soha ne kelljen beszélnem. Meséltem az első csókról, jól emlékszem rá, 14 éves voltam, egy buliban történt, a srác neve: Hans Joachim Dürer. Ő is ott táncolt a balettintézetben, ahol én. Meséltem az első nagy szerelmemről, Fülöp Zsigmond színészről. Ő elmondta magáról, hogy poligám, de nem tudtam, ez mit jelent. Aztán megtudtam. Nemcsak belém, de egy másik színésznőbe is szerelmes volt, aki el is vitte tőlem. Szakítás lett a vége. Nálam a bizalom, a hűség mindennél fontosabb. Aztán meséltem a szerelmek után a férjeimről... igen, hatszor mondtam ki a boldogító igent, ötször váltam. Imádtam férjhez menni, szerettem a ceremóniákat, a szertartásokat, de ennek a sok esküvőnek volt egy másik oka is.

Egyik házasságomból sem születhetett gyermekem, pedig semmire nem vágytam jobban, mint arra, hogy legalább három legyen. 1963-ban áldott állapotban voltam, éppen Salgótarjánban a Tücsök című filmet forgattuk. Rubeolás lettem, el kellett vetetnem a gyermekemet. Többé nem lettem terhes.

Minden házasságom arról szólt, hogy gyereket szülhessek. Szerelmes lettem, férjhez mentem, reménykedtem, hátha ebből a csodából megfogan egy baba. Amikor ez nem sikerült – hiába szeretett a férjem és én is őt –, elváltam, majd újra próbálkoztam. Azt gondoltam, biztos nem bennem van a hiba, hiszen egyszer már voltam áldott állapotban. Sajnos, a gyerek utáni vágy egy idő után megkeseríti a párkapcsolatokat. Húsz évig mind az öt házasságomban egyik orvostól mentem a másikig, hogy segítsen rajtam. Alávetettem magam fájdalmas beavatkozásoknak, de hiába. Aztán jött a hatodik szerelem, a hatodik házasság Fonyódi Péterrel” – mesélte a színésznő, aki negyvenévesen is reménykedett, hogy Péterrel gyermeket vállal majd.

„Aztán egyszer azt mondta nekem az édesanyám, 'Cilike, Isten nem akarja, hogy anya légy, hagyd abba!' Az anyai intelemtől ráébredtem, igaza van, le kell tennem a terhet, amit cipeltem, nincs értelme tovább küzdenem. Sokáig azt éreztem, azért nem lehetek édesanya, mert el vagyok átkozva. Húsz éven át gondoltam ezt. Szerencsére Péternek a lánya aztán minden szenvedésemért kárpótolt. Kilencéves volt, amikor megismertem, úgy szerettem, mintha a sajátom lenne. Én beleszerettem, ő pedig belém. Velem beszélte meg a titkait, nem az édesapjával, az én kezemet fogta séta közben, nem Péterét, gyakran aludt nálunk, édes, gyönyörű szépség volt. Ma már férjezett asszony, édesanya, tőle van a két unokánk” – árulta el.