Erre jó a vadrózsa olaj
2023-03-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Egyre több helyen tűnik fel a vadrózsa olaj, azonban csak kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásai, illetve alkalmazási területei vannak.

Mi is az a vadrózsa olaj?

A vadrózsa olajat a vadrózsa magjából nyerik, méghozzá hidegen préseléssel. Színe a legtöbb esetben világos- vagy narancssárga, illata pedig a rózsáéra hasonlít, azonban enyhén mogyorós. Ebből kifolyólag gyakran összetévesztik a rózsaolajjal, amit azonban a rózsák szirmából nyernek ki. A vadrózsa olajban rengeteg A-, C- és E-vitamin található, ezeken kívül likopint és béta-karotint is tartalmaz, továbbá olyan esszenciális zsírsavakat, mint a linolsav, a linolénsav és a palmitinsav.

 

Mire használható?

Ha a bőröd ápolása és kényeztetése a cél, akkor mindenféleképpen próbáld ki a vadrózsa olajat, ugyanis számos jótékony hatása van, és rengeteg bőrproblémára jelent gyógyírt:

 

Akné

Mivel antibakteriális hatása van, az enyhe vagy középsúlyos akné esetén is segíthet, ugyanis nyugtatja a gyulladt bőrterületeket. Ehhez kenj egy kevés olajat az érintett részre.

Öregedésgátlás

Az A-, C- és E-vitaminnak köszönhetően a vadrózsa olaj meggyógyítja a napsugarak okozta bőrsérüléseket, továbbá lassítják a bőr öregedését. Külsőleg alkalmazva képes megakadályozni a ráncok korai megjelenését. Ehhez kenj pár csepp olajat a nedves arcbőrre, és alaposan masszírozd bele. Az olaj gyorsan beszívódik, nincs visszazsírozó hatása, és nem komedogén, azaz nem mitesszerképző.

Hegek

A vadrózsa olaj a benne rejlő C-vitaminnal ápolja a hegeket, továbbá megelőzi a bőr kiszáradását és a ráncok megjelenését, ugyanis nedvességgel látja el a bőrt. Ezeken kívül a pigmentfoltokon is halványít, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Kollagéntermelés

Az A- és C-vitamin együttes erejének köszönhetően a kollagéntermelést is támogatja. Ennek a fehérjének fontos szerepe van a bőr, a haj és a körmök rugalmasságában.

Vannak a vadrózsa olajnak mellékhatásai?

Tény, hogy számos jótékony hatása van a vadrózsa olajnak, ennek ellenére problémákat is okozhat, ha valakinek a szervezete érzékenyen reagál rá. Ezek elkerülése érdekében, mielőtt nagyobb területen alkalmazod, tegyél egy cseppet az alkarodra, dörzsöld a bőrödbe, majd várj 24 órát. Ha ez idő alatt nem tapasztalsz semmilyen kellemetlenséget, akkor nyugodtan alkalmazhatod az arcodon is.

Az alábbi mellékhatások szoktak a vadrózsa olajra érzékenyen reagáló személyeknél jelentkezni:

Kiütés

Légzési problémák

Szédülés

Tüsszögés

Erős szívdobogás

Viszkető, könnyező szemek